Comisia de Industrie a Camerei Deputaților se întâlnește azi cu reprezentații companiilor care angajate în activitățile de explorare/exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră într-o încercare disperată de a debloca adoptarea de urgență în această săptămână a Legii offshore fără de care sunt blocate investiții antamate de sute de milioane de dolari. 

Comisia parlamentară de resort trebuie să ia azi o decizie în privința finalizării formei Legii offshore care ar trebui adoptată în regim de maximă urgență  săptămâna aceasta.  Reprezentații investitorilor sunt chemați azi la Parlament pentru a stabili ultimele detalii ale acestei legi, principalele puncte fierbinți fiind legate de redevențe și impozite. Companiile cu concesiuni în Marea Neagră vor să își bugeteze operațiunile, în condițiile în care, spun ei, exploatările marine necesită costuri mai mari, decât cele de pe uscat.

În absența unui raport al Comisiei care trebuia finalizat de la începutul anului discuțiile se poartă pe baza unui draft de lege și au mari șanse să nu se ajungă la un rezultat concret.

Legea offshore va constitui cadrul legal ce va permite companiile să exploateze resursele din Marea Neagră. Principalii investitori afectați de amânarea legii sunt consorțiul format din ExxonMobil și OMV Petrom, care deja investit deja 1,5 miliarde de dolari în explorare, și compania BlackSea Oil&Gas, care a investit până acum 200 de milioane de dolari. Ambii investitori vor să demareze exploatarea zăcămintelor, dar fără Legea offshore, nu o pot face.

ExxonMobil chiar și-a depus actele pentru obținerea licenței de furnizor de gaze naturale la Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), dar nu va putea începe exploatarea dacă Legea nu este adoptată până pe 30 iunie.

Reprezentanții statului cer companiilor care vor exploata zăcămintele plata unui impozit între 60-85% pe veniturile suplimentare rezultate din dereglementarea prețurilor la gaze naturale și pe cel de 0,5% pe veniturile din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele. Totodată, parlamentarii cer majorarea redevențelor la 13%, care ar deveni cel mai ridicat nivel al redevențelor solicitate de statul român.

Un alt aspect care îngreunează negocierile este cel al obligativității din partea titularilor de acorduri petroliere offshore de a achiziționa bunuri și servicii furnizate de companii înregistrate în România, al căror capital să fie deținut în proporție de cel puțin 25% de persoane fizice și juridice române.

Dacă nu ajung la un acord asupra acestor aspecte, Legea nu va mai putea trece de Parlament în această săptămână și va rămâne blocată până în toamnă, în condițiile în care pe 1 iulie începe vacanța parlamentară.

Articolul precedentRomânul muncește opt luni din an pentru plata taxelor și patru pentru el
Articolul următorCreditele în pericol. Indicele ROBOR la 3 luni, încă un pas spre pragul de 4%

Comments are closed.