Afacerile din comerţ au crescut cu 5,5% pe serie brută şi cu 6,2% pe serie ajustată, în primele 10 luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni, avansul pe serie brută, în termeni nominali, al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a fost determinat, în principal, de creşterea afacerilor din comerţul cu bunuri de consum, altele decât cele alimentare (+11,9%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+10,4%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+10,3%).

Cifra de afaceri a scăzut la activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata cu 11,3%.

În luna octombrie 2019, afacerile din comerţ au a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,5%, respectiv cu 1%, un avans semnificativ consemnând comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+29%), comerţul cu ridicata nespecializat (+15,2%) şi comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+12,2%).

Pe de altă parte, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 11,1%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 6,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%.

Principalele creşteri au fost consemnate în comerţul cu ridicata nespecializat (+15,8%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+10,3%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+8,7%).

Cifra de afaceri din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata a scăzut cu 19%.

Articolul precedentCât au cheltuit turiștii străini în țara noastră, în primele 10 luni
Articolul următorBoeing ar putea renunța la „perla coroanei”