Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a afirmat că limitarea plăţilor cash există din 1996 şi a explicat că între persoane fizice nu există nici o limitare. El a precizat că o persoană poate cheltui şi un milion de lei pe zi dacă merge la mai mulţi comercianţi şi lasă la fiecare câte 5.000 de lei. 

Adrian Câciu preferă plațile direct cu cardul, pentru că de peste 20 de ani primește banii în acest fel, dar are la el și o anumită sumă cash. Ministrul a explicat astfel, la un post TV, cum a apărut această decizie cu limitarea de a cheltui mai mult de 5.000 de lei pe zi la un singur agent economic şi dacă el cheltuie mai mult de 5.000 de lei într-un singur loc. 

“Nu prea umblu cu cash la mine. Limitarea aceasta a cashului există din 1996. Cred că ceea ce a lipsit în dezbaterea publică care ar trebui să aibă loc înainte ca legea să fie aprobată, o explicare cronologică a limitării cash-ului. Noi lucrăm cu două sintagme. A fost sintagma că dispare cash-ul şi a doua limitarea cashului. Această limitare nu este o noutate. Există această limitare din 1996. Între persoane fizice nu există limitare. Între persoana fizică care cumpără de la un agent economic există această limitare la 5.000 de lei, înainte era 10.000 de lei. (…) Există poate şi cazuri de oameni care cheltuie mai mult de 10.000 de lei la un singur comerciant. Poţi cheltui un milion de lei pe zi, te duci la atâţia comercianţi dai 5.000 de lei la fiecare”, a explicat Adrian Câciu. 

El a fost întrebat ce sfat i-ar oferi lui Marcel Ciolacu, dacă să renunţe sau nu la această prevedere. 

“Între persoanele fizice nu există această oprelişte. Există o limitare la plăţile către un comerciant. Unde trebuie într-adevăr…s-a tranşat această problemă, să nu profite terţii, cum a fost cu sistemul bancar care a anunţat că o să crească comisioane, lucrurile acestea s-au tranşat. Dacă mai încape o discuţie este poate între companiile mici. Să fie mai mult de 1.000 de lei. Era 5.000 de lei dacă nu mă înşel. Trebuie o discuţie. Din ce înţeleg există discuţiile astea la nivel de Guvern, cu ministrul de Finanţe, cu IMM-urile să vadă exact care este nivelul care să nu conducă la un blocaj între micile companii”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Articolul precedentMarcel Ciolacu, anunț major după plafonarea plăților cash: Comisioanele bancare NU vor crește, nici pentru populație, nici pentru firme
Articolul următorCiucă, despre plafonarea plăților cash: „Măsura trebuie revizuită cât mai curând”. Mesajul transmis reprezentanților băncilor