Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc face declarații controversate pe bandă rulantă, fără ca premierul sau șeful de partid să-l admonesteze sau tempereze. După recentele declarații cu privire la așa-numitele „fake news” despre Uber și Taxify, ministrul Cuc invocă un sabotaj la adresa proiectelor PSD al „funcționarilor din ministere” (!)

 

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat vineri că sunt anumiţi funcţionari în ministere care „au ca principal target blocarea programului de guvernare”.

Răzvan Cuc este deranjat de faptul că funcționarii din Ministerul Justiției nu dau undă verde unui proiect controversat de OUG care ar permite acordarea mult mai facilă a contractelor de lucrări de infrastructură, prin limitarea drepturilor de contestare.

Potrivit lui Cuc proiectul de ordonanţă de urgenţă privind achiziţiile este blocat nejustificat la Ministerul Justiţiei, deşi este considerat o urgenţă, întrucât contestarea licitaţiilor în instanţă „blochează ani de zile” semnarea contractelor pentru lucrări de infrastructură.

„Sunt anumiţi funcţionari în Ministerul Justiţiei – şi în mai multe ministere, şi la mine în minister sunt – care cred că au ca principal target blocarea programului de guvernare. Dar aici este vorba de cum gestionează titularul de filă ministerul, îşi poate chema funcţionarii. Şi eu am observaţii la multe proiecte care sunt transmise la minister, dar pun funcţionarul să-mi explice şi acolo unde văd că funcţionarul vrea să-mi demonstreze utilitatea lui mai mult decât este cazul, îi dau observaţiile înapoi, avizez proiectul de act normativ şi pleacă mai departe pe traseu. Şi mi-am făcut o imagine cine blochează ministerul şi ştiu atunci să îl evaluez mult mai atent pe acel funcţionar în condiţiile în care voit blochează. Nu vrea nimeni să facă nicio ilegalitate, dar tocmai acum trebuie să îi conving pe cei de la Justiţie că acel proiect este benefic României”, a afirmat Răzvan Cuc într-o conferinţă de presă susţinută la Mediaş.

Ministrul Transporturilor a spus că a obţinut avizul de la ANAP, de la Ministerul Dezvoltării şi de la Ministerul Finanţelor, însă acesta s-a blocat la Ministerul Justiţiei. Ministrul evită să spună că problemele proiectului de OUG sunt de natură juridică, mai ales că România, ca parte din UE, trebuie să respecte legislația și directivele europene în materie de achiziții publice.

Așa numitele „blocaje” invocate de ministru fac parte din logica evitării acordărilor discreționare de contracte și au sensul de limitare a abuzurilor și corupției din achizițiile publice în toate țările europene.

Una din prevederile proiectului de ordonanţă stipulează faptul că în momentul în care există o decizie de la CNSC referitoare la un câştigător, ministerul să poată semna contractul cu acesta şi, ulterior, firmele care au nemulţumiri se pot duce în instanţă, fără ca lucrările să rămână blocate pe perioada procesului.

Specialiștii spun că soluțiile pentru urgentarea procesului de acordare de contracte publice țin de parcurgerea mai rapidă a etapelor de contestare în justiție.

Articolul precedentTaxă de poluare pentru centrala de apartament. Mai rentează?
Articolul următorDoar 25% dintre români își cumpără mașini noi