Foto: Profimedia

Revin în atenția autorităților de la Washington relațiile de afaceri, la limita legii, ale familiei Biden. Congresmenii republicani acuză că membri ai familiei președintelui Joe Biden au beneficiat de „sponsorizări” din partea unor companii, în special din China și România.

Aceste acuzaţii se înscriu într-o campanie mai veche ce vizează afacerile controversate ale lui Hunter Biden, fiul preşedintelui democrat, notează France Presse.

Dreapta îl acuză pe Hunter Biden că a profitat de numele şi de agenda de relaţii a tatălui său, când acesta era vicepreşedinte al lui Barack Obama (2009-2017), pentru a încheia contracte dubioase în mai multe ţări, continuă sursa citată.

Într-un raport publicat miercuri, congresmenii republicani din cadrul unei comisii parlamentare însărcinate să supervizeze executivul dau acum asigurări că şi alţi membri ai familiei, printre care fratele sau nora preşedintelui, au făcut afaceri în China sau în România.

Congresmenii se bazează pe extrase de cont obţinute datorită atribuţiilor de a ancheta ale comisiei lor şi explică faptul că apropiaţi a lui Joe Biden au înfiinţat o reţea nebuloasă de firme pentru a disimula originea fondurilor.

Potrivit EFE, una dintre aceste firme, Robinson Walker, înfiinţată în 2008, a primit 3 milioane de dolari de la compania Cypriot, controlată de omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat definitiv în România, în 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Numai în 2017, potrivit calculelor, companii chineze au transferat către familia Biden şi către labirintul său de companii „milioane de dolari”. Această cifră nu include şi plăţile dinspre Ucraina, Mexic, România, Oman, Kazahstan şi alte afaceri pe care comisia le semnalează de asemenea în această anchetă, scrie EFE, citată de Agerpres.

„Lipsa de transparenţă ce înconjoară afacerile familiei Biden în străinătate pune probleme importante pentru securitatea naţională”, scriu congresmenii republicani.

„Pe când vicepreşedintele Biden dădea României lecţii de etică şi împotriva corupţiei, Hunter Biden primea (…) peste un milion de dolari din partea unei companii controlate de un român acuzat de corupţie”, exemplifică parlamentarii americani în raportul de miercuri.

Raportul lor nu impută nicio acţiune ilegală lui Biden şi nu stabileşte nicio legătură directă cu preşedintele american. Însă, în cadrul unei conferinţe de presă, congresmanul Byron Donalds s-a declarat convins că „Joe Biden era la curent”.

Într-un comunicat, congresmenii democraţi din cadrul comisiei îşi acuză colegii republicani că „au ales informaţii eronate”.

În ceea ce priveşte Casa Albă, ea a apreciat drept „absurd” să fie acuzat Joe Biden că serveşte intereselor Chinei, „în baza unor acuzaţii nefondate şi atacuri personale”, însă fără a intra în detalii.

Afacerile şi escapadele lui Hunter Biden, care a suferit multă vreme de o dependenţă de droguri, constituie o „verigă slabă” pentru Joe Biden, care, la 80 de ani, a anunţat de curând că va candida pentru un nou mandat în 2024.

Însă preşedintele nu l-a abandonat niciodată pe Hunter Biden. „Fiul meu nu a făcut nimic rău, eu am încredere în el”, a declarat Joe Biden la începutul lui mai, chiar dacă acesta din urmă este ameninţat de o anchetă a justiţiei federale pentru fraudă fiscală. 

Articolul precedentIndustria alimentară îi ademenește deliberat pe copii cu dulciuri NESĂNĂTOASE. Cu cât mai colorat, cu atât mai rău – CNN (STUDIU)
Articolul următorAnca Alexandrescu: „CNA a decis suspendarea emisiei Realitatea PLUS pentru 10 minute din cauza plângerilor făcute de Grindeanu și Burduja” – Mobilizare uriașă pentru LIBERTATEA PRESEI