Banca Centrală Europeană (BCE) a pus, temporar, sub administrare specială Banca Carige, a zecea cea mai mare bancă din Italia, din cauza faptului că nu a reuşit să-şi majoreze capitalul social, transmit, miercuri, Reuters şi Bloomberg.

Carige este considerată ultima bancă mare cu probleme din Italia, din cauza creditelor neperformante, pe fondul crizei economice şi financiare de-acum zece ani, iar un faliment al acesteia se consideră că poate destabiliza sistemul financiar italian.

Banca italiană a încercat în decembrie să-şi majoreze capitalul social cu 400 de milioane de euro (459 de milioane de dolari), prin emiterea de noi acţiuni către acţionari, dar planul i-a eşuat. Principalul acţionar, familia de antreprenori Malacalza, care deţine 27,6%, s-a opus acestui plan, dorind mai multe detalii despre o posibilă tranzacţie.

Pentru a o salva, BCE a numit trei administratori speciali, care alături de Consiliul de Administraţie al băncii au rolul să caute un nou acţionar, respectiv fie o vânzare către un acţionar financiar, fie o fuziune cu o altă bancă.

Bloomberg scrie că surse apropiate băncii i-au menţionat că BCE le-ar fi recomandat, în mod repetat, acţionarilor Carige să încerce o fuziune. Carige se află sub supervizarea directă a BCE, astfel încât nu este surprinzător că reprezentanţii BCE i-au recomandat soluţii de salvare.

De asemenea, reprezentanţii băncii şi administratorii speciali trebuie să îi curăţe portofoliul acesteia.

Ca urmare a eşecului de a aduna bani de la acţionari, preşedintele Consiliului de Administraţie, Pietro Modiano, şi CEO-ul, Fabio Innocenzi, au demisionat. Cu toate acestea, BCE i-a numit alături de Raffaele Lener, un expert juridic cu experienţă, să se ocupe de administrarea specială a băncii şi să facă orice pentru a o salva.

Una dintre primele misiuni ale acestora este de a negocia cu Fondul de garantare a depozitelor din Italia, care anul trecut i-a împrumutat 320 de milioane de euro, în titluri convertibile. Împrumutul trebuie achitat în prima parte a acestui an sau suma poate fi transformată în acţiuni. Ultima soluţie echivalează cu o naţionalizare.

Pentru a face faţă dificultăţilor provocate de criză şi de propriul management defectuos, Carige şi-a vândut operaţiunile de asigurări, acum câţiva ani, ceea ce o face mai puţin atractivă în faţa investitorilor. În plus, din 2014 până la anul trecut, deja a organizat trei runde pentru a atrage noii investiţii în cursul cărora a reuşit să obţină 2,2 miliarde de euro, dar, în aceeaşi perioadă, şi-a crescut pierderile cu 1,5 miliarde de euro, din cauza creditelor neperformante.

Acţiunile băncii italiene au fost oprite de la tranzacţionare, miercuri, după anunţ, la solicitarea reprezentanţilor acesteia.

Articolul precedentBursele internaționale au deschis ședințele de tranzacționare pe minus
Articolul următorVeşti îngrijorătoare despre Apple. Anunţul zguduie bursele