Creșterea prețurilor și inflația vor fi alimentate, dar vor și provoca o depreciere a leului în fața valutelor, în special euro. Analiștii financiari membri ai Asociației CFA România anticipează, în unanimitate, că fenomenul nu poate fi stopat, singurele diferențe de opinie fiind legate de cât de mult s-ar putea deprecia leul într-un interval de 6 luni și, respectiv, un an. 

“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna martie. Astfel, față de exercițiul anterior, anticipația privind creștere economică s-a mai redus cu încă o jumate de punct procentual, în paralel cu majorarea anticipațiilor privind creșterea inflației.

„În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobânda de către Banca Națională la cel puțin 4,25%, în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv înregistrat de la inițierea sondajului.

Analiștii mai anticipează un nivel al indicatorului ROBOR la 3 luni de 5,28%, față de 4,7% în prezent.

Este de remarcat reducerea ponderii respondenților care cred că prețurile imobiliare din marile orașe vor mai crește în următorul an (13,6%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (40,9%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020).

 

 

Articolul precedentRomânia, campioană în UE la împrumuturi cu dobânzi-record – CIFRELE negre ale datoriilor pe sute de ani
Articolul următorInflația va continua să crească. Mai ales în România