Fitch Ratings a îmbunătăţit miercuri, de la „negativă” la „stabilă”, perspectiva de rating BCR şi BRD, informează agenția de evaluare

Fitch a confirmat şi ratingurile de viabilitate al BCR şi al Băncii Transilvania S.A. (BT) la „bb plus”, al UniCredit Bank S.A. la „bb”, al Garanti Bank S.A. la „bb minus” şi al ProCredit Bank S.A. la „b plus”.

Fitch precizează că acţiunile de rating vin după modificarea Ordonanţei 114/2018 de către Guvernul României, „care indică un risc moderat al intervenţiei guvernamentale în sectorul bancar”.

Conform Fitch, „modificările reduc semnificativ presiunile asupra perspectivei profitabilităţii băncilor, comparativ cu versiunea iniţială a Ordonanţei 114/2018 din decembrie 2018”.

Potrivit modificărilor, dobânda pentru creditele acordate în monedă naţională va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Taxa pe active financiare nete va fi aplicată în funcţie de cota de piaţă a băncilor şi va varia între 0,4% pe an, pentru instituţiile cu o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1%, şi 0,2% pe an pentru cele cu o cotă de piaţă sub 1%.

Articolul precedentGuvernul bagă Loteria Română în Fondul suveran. Cine joacă România la „loz în plic”
Articolul următorROBOR, a doua zi de creştere semnificativă