6 din 10 oameni de afaceri autohtoni ar vrea să aducă forţă de muncă din afara ţării, arată rezultatele unui barometru de opinie realizat de Frames & Train Your Brain. Domeniile deficitare sunt construcţiile, industria prelucrătoare, retail şi servicii.

Decizia Guvernului privind atragerea anulu acesta 20.000 de muncitori străini în România, cu 5.000 mai mult decât anul trecut, reprezintă o soluţie pentru economia românească, consideră majoritatea celor chestionaţi.

Numai 32% dintre respondenţi cred că românii plecaţi la muncă în Occident se vor mai întoarce în ţară. „Germania, Franţa, Spania, Italia au înţeles că economiile lor au nevoie de forţă de muncă tânără, activă. Până şi Polonia a atras 1 milion de muncitori din Ucraina. România nu poate sta în expectativă, în condiţiile în care, din punct de vedere demografic, datele sunt de la an la an tot mai proaste”, arată concluziile Barometrului Frames & Train Your Brain.

Cea mai mare nevoie de muncitori străini este în construcţii (67% dintre respondenţi), – industria prelucrătoare (54% dintre repondenţi) şi industria hotelieră (43% dintre repondenţi).

„Opinia generală este că integrarea muncitorilor străini reprezintă o soluţie pentru dezechilibrele de pe piaţa muncii, în condiţiile în care reîntoarcerea românilor din străinătate este pusă sub semnul îndoielii. Dincolo de atragerea de muncitori fără studii, respondenţii au declarat, în cadrul interviurilor telefonice, că România poate suplini lipsa specialiştilor români din sectoarele cu deficit de forţă de muncă printr-o politică de atragere şi încurajare a stabilirii în ţara noastră a imigranţilor înalt calificaţi din ţări terţe, precum Republica Moldova sau din ţările africane, francofone”, se mai spune în concluziile barometrului.

Barometrul a fost realizat în perioada 9-23 martie 2019, pe un eşantion de 250 de respondenţi din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR, angajaţi). Metoda folosită a fost interogarea online&telefonică, iar marja de eroare este de +/- 3%.

 

Articolul precedentLira sterlină, lovită din plin de scenariul unui Brexit în aprilie
Articolul următorSe termină distracția! Vești proaste pentru românii care vor să aducă mașini din afară