Marile lanţuri de retail din România şi-au menţinut în 2018 ritmul mediu de creştere a cifrei de afaceri la nivelul de 12%, la fel ca în 2017 şi dublu faţă de avansul consumului, care în primele zece luni ale anului a consemnat un plus de 5,9%, potrivit unui studiu realizat de  Retailers’Metrics.

Retailerii analizaţi au început anul cu 5.054 de magazine şi l-au terminat cu 5541, un sport de 487 de unităţi noi. Pentru comparaţie, numărul de magazinen noi a fost în 2017 de 522.

Încetinirea ritmul de extindere este pusă atât pe seama opţiunilor limitate de spaţii, cât şi pe fondul continuării procesului de optimizare derulat de o serie de retaileri.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, rulajul cumulat al acestor companii este estimat, în 2018, la 15,37 miliarde de euro, cu o cotă de piaţă de aproape 40% din cifra de afaceri totală a companiilor specializate în comerţ cu amănuntul.

Pentru 2019, cele mai mari creşteri ale cifrei de afaceri sunt preconizate pentru retailerii care comercializează articole pentru copii (39%), articole vestimentare (17%) şi produse din categoria Home & Deco (16%).

În cadrul studiului au fost analizate ritmul de expansiune şi evoluţia cifrei de afaceri ale unui număr de 88 de companii de retail care operează branduri internaţionale şi locale din domeniile FMCG, fashion, electro-IT, cosmetice, articole sportive, încălţăminte, articole pentru copii, bijuterii, restaurante şi cafenele, home & deco şi librării.

Articolul precedentProducția internă de energie nu mai face față consumului
Articolul următorMihaela Triculescu, noul șef ANAF