1.689.554 de locuințe aveau asigurare obligatorie, la finele lunii iulie

Numărul polițelor de asigurări obligatorii de locuințe (PAD) aflate în vigoare la sfârșitul lunii iulie 2018 a crescut ușor față de aceeași luna a anului trecut și s-a menținut aproape la același nivel cu luna precedentă, ajungând la 1.689.554, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România), societatea privată care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor.

În iunie erau în vigoare 1.690.193 de polițe PAD, în timp ce în iulie 2017 existau 1.667.808 locuințe asigurate obligatoriu.

Din total, cele mai multe polițe PAD sunt încheiate pentru apartamente, respectiv 977.242, în timp ce pentru case erau în vigoare, la sfârșitul lunii iulie 2018, 712.681 polițe.

Conform PAID, 75,7% dintre polițele active au fost încheiate în mediul urban și 24,3% în mediul rural.

În funcție de tipul locuinței, 93,7% dintre polițele PAD sunt încheiate pentru cele de tip A și 6,3% pentru locuințele de tip B.

Polița de asigurare obligatorie (PAD) acoperă trei riscuri specifice României: cutremur, inundație și alunecare de teren.

Polițele PAD costă 20 euro în cazul locuințelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) și 10 euro în cazul locuințelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Locuințele de tip A sunt construcțiile cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urmă unui tratament termic și/sau chimic.

Locuințele de tip B sunt construcțiile cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuința, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Pool-ul s-a constituit că societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare, acționari PAID.

Articolul precedentNoua lege a pensiilor discriminează femeile, susțin sindicatele
Articolul următorPotențialul criptomonedelor, amenințat de furt, securitate slabă și activitate infracțională

Comments are closed.