Foamea de bani a Guvernului este tot mai mare. Finanțele se împrumută de sume tot mai mari, iar mai nou guvernanții vor să modifice și legea ca să poată lua mai mulți bani de pe piețele externe.

 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 409 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 84 de luni, la un randament mediu de 4,71% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 696,9 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat împrumuturi de la bănci în valoare de 3,2 miliarde de lei în luna aprilie, din care 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 2,8 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni de stat benchmark, la care se poate adăuga suma de 420 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Fostul premier Victor Ponta a criticat ieri împrumuturile-record luate de Guvern. „Eu văd azi o știre mult mai importantă pentru viitorul României decât procesul lui Dragnea”, susține Victor Ponta luni, pe Facebook, făcând referire la împrumutul extern de 3 miliarde de euro luat Ministerul Finanțelor în luna martie.

Datoria externa a sărit iar la 100 miliarde, atrage atenția Ponta, și sub semnatura lui Teodorovici Romania se imprumuta in fiecare zi cu miliarde si milioane de euro.

„Daca acesti bani ar fi folositi pentru autostrazi, spitale, scoli, mediu, impaduriri, cercetare, inovatie, productie alimentara si de bunuri cu valoare adaugata – ar fi foarte bine / dar, din pacate , toti acesti bani se duc pentru “cheltuieli curente” – adica de tinut primarii si alegatorii linistiti pana la alegerile din 26 Mai si pana se rezolva problemele in Justitie

Spre deosebire de banii de la Uniunea Europeana, pe care nu trebuie sa ii dam inapoi ( dar nici nu pot fi furarati de Teldrum si alte firme prietene) acesti 100 de miliarde de euro trebuie sa ii dam inapoi , cu tot cu dobanda!”, a mai spus fostul premier.

Articolul precedentBlack Sea Oil & Gas a primit aprobarea pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaz din Marea Neagră
Articolul următorFoștii directori Volkswagen trebuie să returneze bonusuri de 11 milioane euro