Anunțul gigantului auto german Volkswagen cu privire la amânarea deciziei sale finale privind construirea unei fabrici în Turcia a declanșat un scandal politic la București. Puterea și Opoziția au început să se acuze reciproc de sabotarea posibilei investiții sau chiar să-și asume deja meritele relocării în vestul României.

 

Volkswagen nu caută locaţii alternative în timp ce îşi evaluează planurile de construire a unei noi fabrici în Turcia, a afirmat marţi Andreas Tostmann, şef de producţie la VW, transmite Reuters.

Compania a amânat decizia finală privind construirea unei fabrici în Turcia, a anunţat luna aceasta un purtător de cuvânt al producătorului auto german, pe fondul criticilor internaţionale la adresa operaţiunilor militare derulate de Ankara în Siria şi al temerilor legate de efectele potenţiale asupra imaginii VW.

Volkswagen analizase mai multe posibile locaţii pentru noua sa uzină din Europa de Est, inclusiv România, Serbia şi Bulgaria, dar până la urmă grupul german a optat pentru Turcia. Valoarea investiţiei este estimată la investiţiei de 1,3 miliarde de euro.

„Urmărim evoluţiile. Planurile pentru Turcia sunt în prezent în aşteptare. Nu căutăm în mod activ locaţii alternative”, a declarat Tostmann.

În România, ministrul demis al Mediului de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea, a anunţat imediat după rîzgândirea VW că autorităţile au reluat discuţiile cu Grupul Volkswagen pentru a aduce investiţia în România. Și primarul liberal al Aradului a anunțat oferta sa în negocierea cu germanii.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat săptămâna trecută că s-a întâlnit cu reprezentanţii Volkswagen, cărora le-a făcut o ofertă de a investi în ţara noastră.
Fostul preşedinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev, actualmente membru în comitetul director al Asociaţiei Producătorilor Auto din Bulgaria, a anunţat public că Bulgaria a făcut Grupului Volkswagen o ofertă care include un ajutor de stat de 260 de milioane de euro.
Cel mai mare producător auto din lume nu reuşeşte să-şi depăşească rivalii din Asia din cauza costurilor ridicate cu forţa de muncă la fabricile sale din Europa Occidentală, ceea ce a determinat o schimbare de direcţie, spre Europa de Est.
Volkswagen are uzine în regiune, care produc pentru diferitele sale branduri, în Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.

Articolul precedentMoneda Euro sare peste pragul de 4,76 lei
Articolul următorDouă treimi dintre angajaţii români sunt stresaţi la locul de muncă