A venit Black Friday! Cum trebuie să procedezi ca să nu iei țeapă

Febra cumpărăturilor de Black Friday este la maxim, si este foarte important să cunoști cum sî eviți să fi greșești sau, mai rău, să te păcălească tentantele oferte.

 

Black friday a devenit o afacere nu doar pentru cei care vând dar și pentru cei care cumpără. Rând pe rând magazinele încep să deschidă. Unii au furat startul și au început de aseară.  Fashion Days a dat startul la ora 20.00, F64 în jur de ora 22.00, iar Quickmobile a început după miezeul nopții. Pe eMAG mesajul este: Începem dimineața devreme”. Și a început. La ora 7.00 stocul de 1.000 de telefoane Samsung Galaxy S8 era epuizat.

Având în vedere că cele mai bune oferte se epuizează în secunde este important pentru cei care nu au făcut un ”business” din a cumpăra engros de BlackFiday sa urmeze un ghid pe care trebuie pentru a se descurca în hățișul acestei campanii de vânzări. Un model sugerat de Autoritatea pentru protecția consumatorului (ANPC). Dar sfaturi pentru prevenție vin chiar de la comercianții autentici.

Astfel, indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, e important de știut că prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).

Care sunt regulile privind reducerea de preț? Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus.

Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat; fie prin menţiunile „preţ nou”, „preţ vechi” lângă sumele corespunzătoare; fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.

Aveți mare grijă la contract!

Pentru magazinele clasice, contractul este considerat a fi încheiat în momentul în care plătești și primești produsul. În cazul magazinelor online, contractul este considerat a fi încheiat în momentul confirmării, pe suport durabil, de către profesionist, a acceptării comenzii tale.

Pot renunța la achiziție după ce am încheiat contractul

În cazul magazinelor clasice, legea NU îți dă dreptul de a renunța la contract. Odată achiziționat un produs, acesta nu mai poate fi înlocuit sau contravaloarea acestuia să-ți fie rambursată decât dacă este defect, aplicându-se aici regulile privind garanțiile.

Pentru magazinele online, legea stabilește un termen de 14 zile calendaristice de la momentul primirii produsului în care poți renunța la achiziție, fără a oferi vreun motiv și fără costuri suplimentare. Dacă vânzătorul nu trimite un curier pentru ridicarea produsului, va trebui să plătești tu returul.

Comerciantul este obligat să-ți ramburseze prețul plătit (inclusiv costurile de livrare a produsului la tine) în termen de maxim 14 zile de la momentul în care ai renunțat la contract.

Atenție, există anumite cazuri în care nu te poți retrage din contract, cum ar fi pentru produsele care sunt realizate după specificațiile tale sau înregistrările audio, video ori programele informatice.

Profesionistul poate reține, în anumite cazuri, din prețul plătit de tine valoarea diminuată a produselor in cazul in care ai folosit produsul mai mult decât pentru a-i testa funcționalitatea.

Sfaturi pentru consumatori
•        Fă o listă cu produsele pe care dorești să le achizitionezi și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajuta să eviți falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat.
•        Verifică cu atenție modul în care este afișată reducerea pe site sau pe eticheta produsului.
•        Nu cădea în capcana ofertelor care anunță mari reduceri de prețuri doar pentru a te atrage să intri în magazin.
•        În cazul în care comanzi online, verifică, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ai ales produsul.
•        Utilizează cardul pentru a face plata. În unele situații, precum cazurile de fraudă, dacă ai plătit prin card, poți utiliza procedura refuzului la plată pentru a-ți recupera suma plătită – în principiu, în cel mult 30 de zile de la data plății. Contactează-ți banca pentru a afla mai multe amănunte.

Vânzări substanțiale în anii trecuți

Anul trecut, în primele 10 ore ale zilei de Black Friday 2017, cumpărăturile monitorizate de PayU România (vânzări exclusiv online) au însumat 90,3 milioane de lei, iar livrările eMAG (inclusiv offline) au totalizat 270 milioane de lei, înregistrându-se 24 de vânzări pe secundă.

„Datele pentru intervalul orar 00.00-17.00 arată vânzări de 90,3 milioane de lei. Pentru comparaţie, acest volum îl depăşeşte cu 55% pe cel care a fost tranzacţionat în același interval al zilei de Black Friday din anul trecut (vineri, 18 noiembrie 2016)”, a comunicat PayU, conform Mediafax.

Ediția Black Friday din 2016, desfășurată în zilele 18-20 noiembrie, a generat 188.000 tranzacții online în valoare totală de 113,3 milioane de lei, cu 67% mai mult decât ediția de anul precedent, informa gpec.ro.

Valoarea coșului mediu de cumpărături de-a lungul întregului weekend a fost de 602 lei, cu 6% mai mare față de ediția anterioară. Produsele IT&C au fost achiziționate cu precădere în prima parte a zilei de vineri, când valoarea medie a coșului de cumpărături a atins nivelul maxim de 832 lei.

Cu un an înainte, șase dintre cei mai mari retaileri cu operaţiuni online & offline, care vând preponderent echipamente IT&C, au înregistrat în perioada 20-22 noiembrie 2015, în cadrul evenimentului de shopping Black Friday, vânzări de aproape 400 milioane de lei, scria la acel moment ZF.ro.

Articolul precedentANCPI: Vânzările de locuințe au crescut în octombrie, după 3 luni de scădere
Articolul următorEfectul repo al BNR se diluează: ROBOR la 3 luni crește la 3,22%

Comments are closed.