Vești bune din America: peste 200.000 de noi locuri de muncă create, fără presiuni pe inflație

Procesul de ocupare a forței de muncă din economia Statelor Unite a continuat să avanseze în iunie, adăugând încă 213.000 de noi locuri de muncă, deși rata șomajului a crescut marginal, la 4%, potrivit unui raport guvernamental publicat vineri.

Datele publicate au depășit estimările, economiștii chestionați de Reuters așteptându-se la o creștere a numărului de joburi (exceptând sectorul agricol) de 195.000, cu o rată a șomajului care să rămână constantă la 3,8%, cel mai mic nivel al acesteia din 1969.

Graficul evoluției ratei șomajului din SUA din ultimii 10 ani, sursa: tradingeconomics.com

Creșteri ale numărului locurilor de muncă au avut loc în zona de servicii profesionale și de afaceri, în industria prelucrătoare și în sănătății, în timp ce gradul de ocupare în comerțul cu amănuntul a scăzut.

Consemnăm astfel încă o lună solidă din punctul de vedere al situației din piața forței de muncă fără un impact asupra inflației, prin temuta majorare a câștigurilor salariale. Astfel, câștigurile medii orare au crescut cu doar 2,7% la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, sub așteptările unui avans de 2,8%.

În pofida faptului că se discută din ce în ce mai mult despre o posibilă situație în care economia să se apropie de zona de potențial maxim al pieței forței de muncă, numărul angajărilor continuă să crească. În afară de surpriza pozitivă din iunie, Biroul de Statistică a Muncii a revizuit cifrele aferente lunii aprilie de la 159.000 la 175.000 și cele pentru de la 223.000 la 244.000, rezultând astfel un total de 37.000 de noi locuri de muncă în plus față de raportările inițiale.

Raportul vine pe fondul speranței că economia începe câștige, din nou, viteză. PIB-ul a avansat cu doar 2% în primul trimestru, însă se preconizează că va crește cu aproape 4% în cel de-al doilea trimestru.

Oficialii Federal Reserve urmăresc îndeaproape acest set de date. Banca centrală a majorat deja rata dobânzii de referință de două ori în acest an și a indicat ca are de gând să opereze încă două creșteri înainte de sfârșitul anului 2018.

Articolul precedentRomânia, inclusă pe lista bacteriei ucigașe din legumele congelate vândute în Europa
Articolul următorFitch atrage atenția că deficitul bugetar poate ajunge la 3,4% din PIB

Comments are closed.