Miercuri, 12 martie, la sediul Agenției BNR din Pitești are loc vernisajul expoziției „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”. Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 30 aprilie 2025, fiind parte dintr-o campanie itinerantă de promovare a Tezaurului românesc trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial și care încă nu a fost recuperat.
În cadrul acestei campanii, Banca Națională a României a organizat și o dezbatere pe tema „Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – o creanță și un subiect de actualitate”, desfășurată marți, 11 martie, la Centrul Universitar Pitești. Evenimentul a fost condus de Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, și a reunit autorități locale, profesori, istorici, muzeografi și jurnaliști.
În cadrul expoziției și al dezbaterii, Păunescu a subliniat importanța recunoașterii documentelor autentice referitoare la Tezaurul românesc și a explicat că România are un drept real și imprescriptibil de a solicita recuperarea celor 91,5 tone de aur confiscate de autoritățile bolșevice din Rusia în urmă cu 106 ani. De asemenea, el a subliniat că este esențial ca opinia publică să cunoască în detaliu soarta Tezaurului și a încurajat continuarea eforturilor internaționale pentru soluționarea acestui subiect.
Această campanie a fost lansată după 1990 și include activități de informare la nivel internațional, cu evenimente deja desfășurate în orașe precum Cracovia, Varșovia, Viena și Bruxelles. În martie 2024, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind includerea Tezaurului românesc în agenda diplomatică UE-Rusia.
Sursa: Realitatea Financiara