Verdictul managerilor pentru evoluția economică în următoarele trei luni

Managerii estimează pentru următoarele trei luni creşteri moderate în servicii, construcţii şi în comerţul cu amănuntul și o relativă stabilitate a producţiei în industria prelucrătoare, cu solduri conjucturale pozitive, reiese din ancheta realizată de Institutul Naţional de Statistică

Industrie prelucrătoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural+3%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se
estimează cea mai mare creștere (sold conjunctural +33%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%).

Construcţii
Potrivit estimărilor din luna august 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Managerii estimează o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creștere moderată a acestora (soldconjunctural +12%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +20%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +14%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%).

Servicii
Conform estimărilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Sursa: INS

Articolul precedentRomânia, puțin dependentă de petrol. Totuși, importurile au ajuns la cel mai mare nivel din 2008
Articolul următor18 modificări ale reglementărilor fiscale, de la începutul anului. În 2018 au fost „doar” 21