În primul semestru din 2018, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut față de perioada similară a anului trecut cu 6,5% (serie brută), și calculat în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 7,5%, a transmis vineri Institutul Național de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul este unul dintre principalii indicatori care contează la calcularea consumului. Creșterea consumului s-a domolit comparativ cu anul trecut, iar comparat cu luna precedentă a înregistrat o mică reducere, scăderea volumului cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul scăzând cu 1%.

Creșterea s-a datorat vânzărilor de produse nealimentare (+7,4%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,0%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-30.VI.2018, comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2017, a înregistrat o creştere cu 7,5% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+8,9%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,3%)

În luna iunie, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul a scăzut cu 1% comparativ cu luna precedentă, ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2018, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 0,1%, ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,3%). Creșteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+1,2%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2018, comparativ cu luna iunie 2017 a înregistrat o creştere cu 7,0% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,4%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,8%).

Articolul precedentTurismul (INS): Crește numărul turiștilor străini, dar mult mai mulți români pleacă în vacanțe afară
Articolul următorROBOR a înghețat trei zile. Ce urmează ?

Comments are closed.