Guvernul a adoptat, joi seară, ordonanţa de urgenţă privind mecanismul de gestionare a Planului naţional de Relansare şi Rezilienţă, instrumentul necesar României pentru a accesa 30,4 miliarde euro, fonduri externe ram­bursabile şi nerambursabile.

Practic, prin PNRR, Guvernul a acordat mandat Ministerului Fondurilor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu instituțiile europene.

Termenul fixat pentru elaborarea primului draft al planului în care sunt stabilite domeniile prioritare de investiţii ale României pentru ieşirea din criză, relansarea economică şi creşterea capacităţii de rezilienţă este luna octombrie, pentru ca apoi negocierile să se deruleze până în aprilie 2021, în vederea emiterii deciziei Comisiei Europene de aprobare a planului naţional.

Proiectele de investiţii publice aferente domeniilor care se finanţează în cadrul PNRR trebuie să respecte cumulativ o serie de condiţii, inclusiv să contribuie la ameliorarea stării economice şi la creşterea capacităţii de rezilienţă a României. Totodată, trebuie să fie proiecte mature, cu un grad avansat de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice şi cu angajamente ferme din partea beneficiarilor finali de încheiere a contractelor de achiziţie publică sau a contractelor sectoriale, după caz, până la sfârşitul anului 2022 pentru minimum 70% din valoarea alocată sub formă de grant şi, respectiv, la sfârşitul anului 2023, pentru restul valorii alocate sub formă de grant, potrivit bursa.ro.

 

Articolul precedentGuvernul a aprobat mecanismul de stimulare a companiilor pentru creşterea capitalurilor proprii
Articolul următorMinistrul Costel Alexe: Extinderea reţelelor de gaze naturale reduce presiunea de pe pădurile României