Prețurile carburanților par să fi scăpat de sub control. În benzinăriilele din România prețul unui litru de benzină a depășit pragul de 6 lei și a ajuns astfel la cea mai mare cotație din ultimii șapte ani. Și prețul motorinei a crescut foarte mult.

La stațiile de carburanți nu mai există sortimente mai ieftine de 6 lei, potrivit datelor prezentate de Realitatea Plus.

București: benzină – 5,99 lei/l, motorină – 6,02 lei/l
Cluj-Napoca: benzină – 5,99 lei/l, motorină – 5,94 lei/l
Timișoara: benzină – 6 lei/l litru, motorină – 5,99/l
Iași: benzină – 6,01 lei/l, motorină – 5,97 lei/l
Constanța: benzină – 6,02 lei/l, motorină – 5,95 lei/l

La finalul lunii septembrie, comparativ cu luna anterioară, un litru de benzină s-a scumpit, în medie cu 2,7%, ceea ce însemnă că un plin de rezervor, de 50 de litri, este mai scump cu 8 lei.

Scumpirea a fost mai evidentă în cazul motorinei, al cărei preț de la lună la lună a crescut, în medie, cu 3.8%, ceea ce înseamnă 11 lei în plus la un plin de benzină.

În urma acestei evoluții, benzinăriile din România nu mai vând carburanți sub 6 lei litrul, cu o medie de preț în jurul a 6,20 lei/litru. Potrivit specialiștilor, este foarte posibil ca până la sfârșitul lunii sortimentele premium de carburanți să se apropie și chiar să sară pragul psihologic de 7 lei.

Față de octombrie anul trecut, atât motorina, cât și benzina s-au scumpit, în medie, cu aproximativ 1,5 lei/litru.

 

Articolul precedentDobânzile cresc brusc. Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 2,07%
Articolul următorKlaus Iohannis, la Cernavodă: Avem tot ce ne trebuie pentru a deveni exportator net de energie