Un baril scump nu e bun nici pentru marii producători: SUA cer OPEC să ridice producția

În afară de faptul ca, sub administrația Trump, SUA au luat o serie de măsuri controversate (spre exemplu aprobarea proiectului conductei petroliere Keystone) și că producătorii americani extrag aproape 11 milioane de barili pe zi, un record istoric, iată că avem acum parte și de un intervenționism în piețe, mai precis asupra producătorilor non-americani de țiței.

Totul a început pe 20 aprilie când președintele Trump și-a dat seama că prețurile la petrol și la benzină cresc și, astfel, se evaporă avantajele reducerilor fiscale. A emis atunci un mesaj pe Twitter împotriva OPEC (Organizația țărilor exportatoare de petrol) spunând că „ Avem cantități record de petrol stocate, incluzând tancuri petroliere pe mări dar, cu toate acestea, prețurile sunt mari. Foarte mari! Asta nu este bine și așa ceva nu este de acceptat!”.

Mesaj Donald Trump pe Twitter

De atunci, poziția lui Trump s-a întărit și, datorită faptului că președintele american a devenit un prieten foarte bun al regimului saudit, a avut loc o schimbare dramatică în cadrul țărilor membre OPEC. Următoarea ședință va avea loc spre finalul lunii, la Viena, de unde este așteptată o creștere a producției zilnice, la care va adera și Rusia, pentru a se conforma cererii lui Trump.

În plus fața de acestea, faptul că un țiței scump denominat într-un dolar din ce în ce mai puternic în perioada recentă pune presiune pe inflație și pe creșterea economică globală. Din nou, aspecte care vin în răspăr față de nevoia lui Trump de a demonstra faptul că inițiativele sale privind politicile fiscale și cele privind comerțul internațional sunt benefice.

Atitudine surprinzătoare a Statelor Unite

Agenția Bloomberg are un răspuns: se pare că administrația Trump a cerut, discret, Arabiei Saudite și altor producători OPEC să crească producția de petrol cu aproximativ 1 milion de barili pe zi, suficient pentru a compensa scăderea exporturilor de petrol din Iran, ca rezultat al reînnoirii embargoului impus asupra Teheranului.

Cu toate că Statele Unite au criticat în mod constant membrii OPEC în perioadele în care se înregistrau prețuri ridicate la petrol, este, totuși, neobișnuit ca Washingtonul să ceară o creștere specifică a producției.

Cu doar câteva zile în urmă, în Kuwait City, a avut loc o întâlnire informală între mai mulți miniștri ai petrolului din țările OPEC din care a rezultat că se dorește asigurarea unei aprovizionări stabile de țiței pentru a răspunde cererii tot mai mari și pentru a compensa scăderea din anumite părți ale lumii. Cu alte cuvinte, cele din Iran și, pesemne Venezuela.

Mai mult: Steven Mnuchin, secretarul trezoreriei americane, a sugerat luna trecută că Washingtonul a avut o serie de discuții, cu mai multe părți, despre posibilitatea majorării producției zilnice de petrol pentru a compensa astfel impactul sancțiunilor SUA asupra exportului de țiței iranian.

Comentariile recente ale lui Trump și cererea de petrol suplimentar pe piață se numără printre cele mai puternice intervenții ale SUA în afacerile OPEC. Precedenta a fost exercitată de Bill Richardson, secretarul de stat pe energie în timpul celei de-a doua administrații a lui Bill Clinton, care l-a sunat pe ministrul saudit al energiei în mijlocul unei reuniuni OPEC din 2000 și i-a cerut explicit creșterea producției.

Articolul precedentUniCredit, parteneriat strategic cu asiguratorii ALLIANZ și GENERALI
Articolul următorRevenire puternică la Bursa de Valori

Comments are closed.