Președintele Donald Trump a declarat miercuri că studiază posibilitatea de a introduce noi taxe vamale prohibitive, pentru a împiedica reducerea activității și locurilor de muncă din sectorul auto american.

La începutul săptămânii General Motors (GM) a anunțat disponibilizări masive și închiderea fabricilor din trei orașe din SUA.

Trump a rememorat pe Twitter regimul vamal al anilor 60 din secolul trecut. La acea vreme taxele vamale de 25% aplicate camionetelor de import și camioanelor comerciale pe piețele din afara Americii de Nord au stimulat producția de vehicule din S.U.A.

„Dacă am fi făcut asta cu mașinile cu importurile actuale, mai multe mașini ar fi construite aici”, a spus Trump, adăugând că „și GM nu-și închid plantele în Ohio, Michigan și Maryland”, citează

În prezent SUA aplică taxe vamale de 2,5% din prețul de import pentru autoturismele și vehiculele utilitare  introduse în țară din afara Americii de Nord și Coreea de Sud.

Reprezentații GM nu au comentat în mod direct afirmația lui Trump, dar au reiterat angajamentele de investiții. Luni compania americană anunțase că va opri producția a șase modele de mașini de pasageri.

Acestea înregistrau vânzări în scădere puternică în America de Nord. Drept consecință va reduce și până la 15.000 de locuri de muncă. Compania nu are intenția de a transfera producția acestor vehicule pe alte piețe.

Tarife dramatice

Trump încearcă să convingă compania să își revizuiască planurile de închidere a capacităților de producție. Liderul SUA are în vedere impunerea unor noi tarife vamale ”dramatice” pentru vehiculele importate.

„Președintele are o mare putere în această chestiune – planul GM – Soluțiile sunt studiate acum!” a spus Trump.

Departamentul de Comerț al SUA a făcute publice recomandările făcute Casei Albe în cadrul anchetei sale privind impunerea de tarife de până la 25% la autoturismele și piesele din import, având ca motivație securitatea națională, a raportat Reuters la începutul acestei luni.

Casa Albă s-a angajat să nu majoreze taxelor vamale si mașinile provenite din Uniunea Europeană sau Japonia, atâta timp cât există progrese în negocierile comerciale.

Interesul lui Trump este ca UE și Japonia să cumpere mai multe vehicule made in USA. El cere ca UE și Japonia să facă concesii comerciale, inclusiv reducerea tarifului UE de 10% la vehiculele importate și reducerea barierelor netarifare.

Perspectiva taxelor vamale de 25% pentru autoturismele și piesele de import a generat valuri de neliniște în industria auto.  Îngrijorările au cuprins atât producătorii nord-americani cât și companiile străine care comercializează în SUA mașinile din import.

La Casa Albă, în ultimele săptămâni, este un adevărat pelerinaj al industriei auto mondiale. Șefii executivilor germani, printre care Daimler, BMW și Volkswagen, au fost invitați pentru a discuta cu liderul de la Washington.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Românii ar plăti cu 30% mai mult pentru eticheta „Fabricat în România”
Articolul următorRomânii și băncile: Cardurile de credit și împrumuturile sub 15.000 lei, cele mai utilizate instrumente bancare