Preşedintele american Donald Trump a afirmat la summitul G7 de la Biarritz că a avut îndoieli legate de escaladarea războiului comercial cu China referindu-se la faptul că ar fi vrut să majoreze tarifele şi mai mult, a precizat Casa Albă duminică, transmite Reuters.
Trump, care a anunţat săptămâna trecută majorarea tarifelor pentru bunurile chinezeşti, a provocat uimire în timpul unei întâlniri cu premierul britanic Boris Johnson la summitul G7, când a răspuns afirmativ la întrebările dacă a avut îndoieli legate de tarife exprimate de reporteri.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Stephanie Grisham a dorit să clarifice remarca.
”Răspunsul său a fost interpretat complet greşit. Preşedintele Trump a răspuns afirmativ pentru că regretă că nu a mărit mai mult tarifele”, a afirmat Grisham într-un comunicat.
Trump a suplimentat vineri cu 5% tarifele pentru importuri din China în valoare de 550 de miliarde de dolari, la câteva ore după ce China a anunţat tarife de retorsiune pentru bunuri americane de 75 de miliarde de dolari.
În timpul întâlnirii cu Johnson, Trump a fost întrebat dacă a avut îndoieli legate de cea mai recentă escaladare a tensiunilor.
”Da, desigur, De ce nu?”, a spus Trump.
Reporterul a repetat întrebarea, iar Trump a replicat: ”Se poate. Se poate”.
Un al doilea reporter a insistat cu aceeaşi întrebare.
”Am îndoieli despre orice”, a răspuns preşedintele.
Răspunsurile lui Trump au fost neobişnuite, pentru că el a fost hotărât în cererile sale ca China să îşi schimbe practicile comerciale, considerând că tarifele sunt un instrument de succes pentru a încuraja Beijingul să facă acest lucru.
Vineri, nemulţumit de reacţia Chinei, preşedintele a spus că ordonă companiilor americane să găsească alternative la afacerile din China şi să îşi transfere operaţiunile în Statele Unite.
Nu este clar ce ar putea face Trump din punct de vedere legal pentru a convinge companiile să abandoneze China.
Întrebat duminică dacă ar declara urgenţă naţională în această problemă, Trump a spus că are dreptul să facă acest lucru, dar că nu are planuri în desfăşurare acest sens.
”Aş putea declara urgenţă naţională. Cred că atunci când fură şi iau, şi furtul de proprietate intelectuală, oricât între 300 de miliarde de dolari şi 500 de miliarde de dolari pe an, şi când avem o pierdere totală de aproape 1.000 de miliarde de dolari pe an…în multe privinţe asta este o urgenţă”, a spus Trump.
”Nu am un plan în acest moment. De fapt, ne înţelegem foarte bine în prezent cu China. Discutăm. Cred că vor un acord mult mai mult decât mine”, a mai spus preşedintele.