Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită autorităţilor să suplimenteze bugetului pentru restituirea supra-accizei la motorină, în condiţiile în care cele 20 de milioane lei alocate pentru acest an s-au epuizat.

„În acest sens, UNTRR solicită Guvernului să aloce un buget suficient schemei de rambursare a supra-accizei în 2019 şi să plătească sumele aferente firmelor de transport rutier fără întârzieri, în termenul prevăzut de legislaţie”, se arată în comunicatul de presă al UNTRR.

Transportatorii susţin că prin restituirea supra-accizei către firmele de transport rutier, consumul de motorină este menţinut în România, de unde statul poate încasa TVA şi restul de acciză.

Din datele recente, publicate de Comisia Europeană (CE), analizate de Uniunea Transportatorilor, rezultă un cost pentru firmele de transport rutier (preţ motorină fără TVA şi cu acciza recuperabilă) de 0,96 euro/litru în România, în comparaţie cu Ungaria – de 0,95 euro/litru, Bulgaria – de 0,92 euro/litru sau Slovenia – de 0,94 euro/litru.

„Fără acciza recuperabilă şi TVA, costul pentru firmele de transport rutier din România ar ajunge la peste 1 euro/litru, iar volumele de motorină alimentate de transportatorii rutieri vor migra către ţările vecine, cu impact negativ asupra bugetului de stat. Totodată, transportatorii rutieri vor fi nevoiţi să majoreze tarifele de transport cu cel puţin 12% ca urmare a întârzierii rambursării supra-accizei pentru transportatorii rutieri, creştere care se va resimţi direct şi imediat în preţurile plătite de populaţie”, notează transportatorii.

Conform UNTRR, în perioada 2014 – 2017, au fost aprobate 2.638 cereri de restituire a supra-accizei, în valoare de peste 67,6 milioane lei.

Transportul rutier a fost, în 2018, principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 5,144 miliarde de euro, cu aproape 14% mai mult decât întreaga ramură de servicii telecom şi IT.

De asemenea, transportul rutier generează aproape un sfert din exportul total de servicii al României, de 22 miliarde de euro.

Articolul precedentPublicitatea online din Romania își continuă creșterea susținută: 22% in 2018 față de 2017
Articolul următorFinalizarea centurii orașului Târgu Mureș costă aproape 50 de milioane de euro