Scrisoarea trimisă agenţiei Standard&Poor’s de către ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici nu face nicio referire la întâzierea adoptării bugetului de stat ca posibilă cauză de dezechilbu economic ce ar putea duce la reducerea ratingului de ţară. Documentul trimis de Teodorovici a fost postat pe reţelele de postat pe Facebook de către deputatul USR Claudiu Năsui

„Ratingul României a scăzut din cauza OUG 114. Autoritățile mint când spun că ratingul României a scăzut din cauza lipsei bugetului” a scris Năsui pe facebook.

Deputatul a postat paginile 1 şi 3 (ultima) din document, în care Eugen Teodorovici le explică celor de la Standard and Poor’s ce măsuri are în vedere pentru corectarea unor inadvertenţe. Astfel, ministrul Finanţelor spune că taxa pe activele financiare calculată în funcţie de ROBOR ar putea fi înlocuită de o taxă fixă, iar din baza de calcul ar putea fi eliminate câteva categorii de active.

„În față ne spun că OUG 114 este actul „cel mai curajos și îndrăzneț” pe care a apărut în România după revoluție. Pe la spate scriu companiei S&P că își dau seama că au făcut o prostie și le promit că vor repara. Companiile de rating, însă, nu funcționează pe promisiuni, precum politica, ci pe fapte”, a spus deputatul USR.

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dăncilă, a declarat, sâmbătă, că Ministerul Finanțelor Publice a cerut agenției de rating Standard & Poor’s să amâne perspectiva, din cauza neadoptării bugetului de stat, ceea ce poate afecta evaluarea, potrivit Mediafax.

Solicitarea a fost trimisă după ce a aparut informaţia că S&P’s ar avea intenția de a modifica spre negativ perspectiva asupra evoluției economiei.

Sâmbătă, în urma apelului făcut de autorităţile de la Bucureşti, agenția a confirmat doar ratingurile pentru datoriile pe termen lung și scurt în valută și lei la „BBB minus/A-3”, în timp ce perspectiva asociată va fi anunțată în două săptămâni.

 

Articolul precedentBNR, reacție dură în scandalul aurului de la Londra
Articolul următorRomânia a primit sprijinul Franţei pentru aderarea la OCDE