Administrația Trump pare decisă să forțeze Beijingul să revină la masa negocierilor pe tema schimburilor comerciale bilaterale, ridicând miza și impunând tarife vamale de până la 25% pentru mărfuri importate în valoare de 200 miliarde de dolari. Wall Street Journal scrie că cele două state „mai au de făcut încă progrese semnificative” înainte de a se ajunge într-un impas deoarece următorul val de majorare a taxelor vamale este deja elaborat și poate fi anunțat peste o zi.

„Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin și reprezentantul Chinei Liu He continuă să vorbească despre o eventuală întâlnire, au declarat oficiali din ambele capitale, dar discuțiile rămân într-o etapă incipientă. Ambele părți susțin că este de acord ca cealaltă parte să facă prima mișcare după ce mai multe oferte chineze preliminare, care în principal propuneau achiziționarea de mai multe bunuri din SUA, au fost respinse de către președintele Trump ca fiind inacceptabile.

Cele două părți au recunoscut că ofertele lor inițiale nu au constituit o bază solidă pentru continuarea negocierilor, potrivit unui membru important al comunității de afaceri din S.U.A. apropiat discuțiilor. Acestea includ oferta chineză de a cumpăra mai multe mărfuri din SUA, iar SUA solicită Chinei să renunțe în esență la politica industrială care a transformat-o într-o mare putere economică, a spus directorul executiv”, scrie Wall Street Journal.

Însă Bloomberg spune că administrația Trump plănuiește să ridice tariful anunțat anterior de 10% pentru importuri chinezești în valoare de 200 miliarde de dolari la 25% – „mărind presiunea asupra Beijingului pentru a se așeza la masa negocierilor”. Dacă ar fi adoptate, ar însemna că pe total ar fi afectate importurile globale în valoare de 505 miliarde dolari din China.

„Începând cu luna iulie, SUA a impus tarife de 25% pentru produse chinezești de 34 miliarde de dolari, iar perioada de examinare publică a altor importuri de 16 miliarde de dolari se încheie miercuri. Președintele Donald Trump a amenințat cu alte importuri de 200 de miliarde de dolari, cu taxe noi de 10%, un nivel pe care administrația îl poate ridica la 25% printr-un anunț în Registrului Federal din zilele următoare, a spus unul dintre cei doi executivi. Lista nu este încă definitivă și nu se poate aplica decât după ce e supusă atenției publice, au mai spus ei”, scrie Bloomberg.

Sancțiunile impuse până acum de SUA comerțului cu China se pare că încep să dea roade. Datele statistice comunicate marți arată o încetinire a creșterii economiei chineze, cu un indice cheie coborând la cel mai scăzut nivel al ultimelor 11 luni, scrie Forbes.

Biroul de Statistică al Chinei a comunicat că indicele care măsoară activitatea în doemeniile non-industriale a scăzut la 54 în iunie, de la 55 în iunie. În acest indice sunt cuprinse activitatea din comerțul cu amănuntul, transporturile, software precum și piața imobliară și construcțiile.

În același timp, indicele care descrie activitatea industrială (PMI) a fost de 51,2, cea mai slabă valoare din februarie.

Zhao Qinghe, analist la Biroul de statistică, pune performanțele slabe ale economiei pe seama vremii nefavorabile, dar a spus că și tensiunile comerciale internaționale în creștere au făcut ca exporturile să scadă.

Datele pentru PMI au fost doar cele mai recente indicii ale încetinirii economiei chineze în timp ce economia Statelor Unite este în plină expansiune. PIB-ul chinez a încetinit până la 6,7% în al doilea trimestru comparativ cu primul trimestru, iar unii economiști consideră că ar putea să scadă la 5%, o dată ce efectele globale ale încetinirii comerțului vor fi luate în considerare.

Indicele compozit al Bursei de la Shanghai a scăzut cu 12,6% de la începutul anului, cel mai mare declin pentru primul semestru dintr-un an.

Articolul precedentItalmobiliare S.p.A. suspectată de concentrare economică, prin preluarea a două firme din Arad
Articolul următorBIRD dă României un împrumut de 50 milioane euro

Comments are closed.