Peste 70% dintre români nu ar lucra în agricultură, dar peste jumătate (64%) consideră că rolul agriculturii este unul esenţial sau important, relevă rezultatele unui sondaj online comandat de World Vision România, transmise marţi.

Totodată, peste o treime dintre cei intervievaţi consideră că lucrătorii în agricultură nu au nevoie de prea multă carte, fiind suficiente 4 clase, gimnaziul sau cel mult o şcoală profesională.

”Peste o treime (35,23%) dintre românii care folosesc internetul consideră că rolul agriculturii în ţara noastră este unul esenţial, iar 29,16% sunt de părere că rolul acestui sector este unul important, dar în scădere ca impact, conform sondajului”, se arată în comunicat.

Totodată, 7 din 10 respondenţi nu iau în considerare posibilitatea de a lucra în domeniul agriculturii.

”Dintre cei care lucrează sau s-au gândit că ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja în domeniul agriculturii, 40,69% consideră atractivă meseria de horticultor, 33,33% consideră şi meseria de apicultor ca fiind atractivă şi 27,07% preferă peisagistica”, se arată în comunicat.

În plus, peste trei sferturi dintre cei care lucrează sau ar lucra în agricultură (76,85%), şi-ar dori să-şi desfăşoare activitatea/meseria aleasă în calitate de antreprenor.

”Agricultura este unul dintre puţinele sectoare ale economiei care pune ţara noastră în fruntea topurilor europene, datorită producţiilor de cereale şi plante oleaginoase, România fiind chiar liderul european în producţia de miere (2015). Cu toate acestea, doar o treime din respondenţi consideră că agricultura are un rol esenţial în economia naţională. O posibilă explicaţie ar fi că de mulţi ani agricultura a fost asociată cu producţia primară, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor este o ruşine, un eşec în viaţă. Astfel se justifică faptul că foarte mulţi respondenţi, mai bine de două treimi, nu iau în considerare posibilitatea de a lucra în domeniul agriculturii”, a explicat un manager din cadrul World Vision România, Crenguţa Bărbosu.

 

Articolul precedentProducţia Hidroelectrica, la cote record în urma precipitaţiilor abundente
Articolul următorPiaţa bunurilor de folosință îndelungată a scăzut în primul trimestru