Standard&Poor’s a confirmat la „BBB-/A-3” ratingul pentru datoriile României

Agenţia de Evaluare Financiară Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi moneda locală la „BBB-/A-3” , cu perspectivă stabilă.

Ratingul este sprijinit de nivelul moderat al datoriei externe a României şi de perspectivele solide de creştere. Cu toate acestea, PIB per capita a fost în 2017, conform estimărilor, de 10.000 dolari, al doilea cel mai scăzut din Uniunea Europeană. Nivelul redus al veniturilor şi avuţiei constrâng ratingul României, alături de alţi factori, precum deficitul bugetar, slaba eficienţă instituţională şi guvernamentală, precum şi incertitudinea politică, arată Standard&Poor’s.

„Până acum considerăm că politicile actualului guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrându-se pe spaţiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile în sectorul public şi pensiile. Lipsesc iniţiativele de reformă structurală în detrimentul reţelei de infrastructură învechite şi sistemului educaţional subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor în aceste domenii ar putea afecta creşterea economică şi ar putea descuraja investitorii străini”, notează S&P, citat de agenția publică.

Pentru 2018 agenţia se aşteaptă ca majorarea reală a PIB să încetinească până la 4,3%, pe măsură ce consumul revine la normal şi cererea externă se moderează.

Articolul precedentFocarul este de neoprit. Pesta porcină a trecut granița la vecinii Bulgari
Articolul următorANOFM, contract de 49 milioane euro pentru integrarea tinerilor pe piața muncii

Comments are closed.