Speranțe deșarte. TVA trebuie să scadă la 18%, spune Teodorovici

O scădere a TVA la 18% ar fi dorită de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care s-a exprimat public în acest sens, în speranța că se va îmbunătăți colectarea.

Înre-o declarație la un post privat TV, el a dat asigurări mediului de afaceri că nu va crește cuantumul taxelor și nici numărul acestora.

„Nu am făcut şi nu voi face acest lucru cât sunt într-o poziţie publică. De asemenea, el a spus că TVA trebuie să scadă la 18%. Guvernul a spus foarte clar de la început că aşa ceva nu se va întâmpla, nici numărul de taxe, nici cuantumul acestora, nici taxe şi impozite, nu vor creşte. i aveţi şi o confirmare că, fiind în poziţia de ministru de Finanţe, eu, ca fel de a fi, nu am făcut în viaţa mea acest lucru, să iau măsuri care să împovăreze fie actorul privat sau persoana fizică din economie. Nu am făcut şi nu voi face acest lucru cât sunt într-o poziţie publică”, a subliniat acesta.

Teodorovici a uitat însă să vorbească despre rezultatele reuniunii Consiliului miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană (ECOFIN), la  care a participat, marți, și unde nu a putut explica de ce România are cea mai proastă colectare de TVA dintre țările membre UE.

Consiliul a decis modificarea Directivei TVA pentru a permite statelor care se confruntă cu o evaziune masivă în domeniul colectării să introducă mecanismul de taxare inversă generalizată.

Propunere care va permite derogări temporare de la regulile normale de TVA pentru a combate mai eficient frauda și va permite statelor membre cel mai puternic afectate de fraudă la TVA să aplice temporar taxarea inversă.

Cum proverbul românesc ”Capra râioasă ține coada sus” a devenit o practică pentru politicienii de la putere, și Teodorovici a bravat, criticând deciziile ECOFIN, spunând că ”de multe ori România a fost dezavantajată de poziția ECOFIN”.

”După cum cunoașteți, poziția noastră în ședințele ECOFIN a fost de la bun început una clară și constructivă. Eu însumi am prezentat de nenumărate ori îngrijorările pe care le avem, predecesorii mei au făcut același lucru în mai multe rânduri, însă, în decursul celor trei ani, discuțiile au avansat într-un ritm atât de scăzut, încât ajungerea la un consens părea imposibilă. Totuși, astăzi contextul este foarte diferit, fiind clar faptul că suntem foarte aproape de ajungerea la o înțelegere”.

”Am fost extrem de surprinși de propunerea de compromis avansată de către președinția austriacă. Aceasta a fost formulată astfel, încât permite aplicarea mecanismului de către un singur stat. Aș putea spune că această abordare a pus la încercare limitele capacității noastre de a înțelege motivele care ar sta la baza unei poziționări ce se remarcă prin atât de multă lipsă de curaj și de viziune. Așa cum am spus-o de mai multe ori, implementarea mecanismului generalizat de taxare inversă a TVA-ului poate contribui semnificativ la reducerea incidenței fraudelor în domeniul TVA și la creșterea gradului de conformare”, a spus ministrul.

Acesta a arătat, de asemenea, că în unele situații, decalajul TVA este atât de mare, încât acest mecanism este printre puținele opțiuni de politică fiscală care ar putea genera rezultate pe termen mediu.

”Suntem convinși că o abordare mai incluzivă ar fi servit mai bine interesele și obiectivele majore ale Uniunii Europene și, cu toate că deja avem suficiente dovezi care să susțină implementarea taxării inverse la o scară mai largă, România va susține implementarea unui pilot mai întâi, cu extinderea ulterioară și către alte entități. Previziunea noastră este că rezultatele acestui pilor vor depăși chiar și cele mai optimiste așteptări. De aceea, avem convingerea că în fața dovezilor și datelor concrete, un nou consens va fi găsit și o politică mai înțeleaptă va fi implementată”, a subliniat oficialul român.

De multe ori, România a fost tratată nedrept, criticată nejustificat de unele guverne prietene și chiar certată public cu privire la serie de teme care, de regulă, sunt abordate exclusiv în contextul unui dialog bilateral derulat în spațiul regulilor diplomatice. Însă, cu toate acestea, când a fost confruntată cu derapajele anterior amintite, România nu a sacrificat niciodată interesele fundamentale ale Uniunii Europene, de dragul provocării unui breaking news sau pentru sancționarea impoliteței unui partener, a arătat Teodorovici.

România este țara cu cel mai mare procentaj de TVA necolectată din UE.

Colectările din TVA au crescut, la nouă luni din 2018, cu 8,6% faţă de aceeaşi perioadă  a anului trecut, însă erau programate să crească cu 14%.

La şase luni din an, veniturile din TVA erau la 92% faţă de program, iar la opt luni cifrele nu se modificaseră, fiind departe de a se apropia de cele proiectate.

România pierde pe an circa 6 miliarde de euro din TVA necolectată la buget.

 

Articolul precedentPrintr-o tranzacție de 390 milioane euro, apare cel mai mare procesator din ECE
Articolul următorTeodorovici: Contribuabililor li se vor trimite decizii de impunere pentru ultimii 5 ani

Comments are closed.