Cei 7.000 de angajaţi ai companiei CFR Marfă au primit salariile la jumătate în condițiile în care are datorii imense, potrivit unor surse din companie.
Motivul ar fi blocarea conturilor CFR Marfă pentru recuperarea unor datorii către CFR Infrastructură, în valoare de 800 de milioane de lei, scrie Realitatea.net.
La sfârşitul lunii aprilie, mii de feroviari au ieşit în stradă şi au pichetat Guvernul, dar şi Ministerul Transporturilor, cerând finalizarea şi adoptarea Statutului personalului feroviar, cât şi rezolvarea situaţiei critice de la CFR Marfă care, potrivit lor, se îndreaptă cu paşi rapizi spre faliment.
Pe 20 aprilie, la o întâlnire cu sindicatele, ministrul Transporturilor Lucian Şova a cerut CFR SA să recupereze datoriile, inclusiv de la CFR Marfă, pentru a putea face investiţii în infrastructură.
Șova a anunțat recent că societatea CFR Marfă a acumulat o datorie netolerat de mare la CFR Infrastructură, de peste 100 milioane de euro.
„Există probleme legate de transportul de pasageri şi de marfă pe calea ferată, dar care ar putea fi îmbunătăţit cu mijloace minimale”, a spus Șova, potrivit Agerpres.
„Eu cred că, dacă ar fi fost vorba de un agent privat, acest lucru nu ar fi ajuns în această situaţie. Sunt preocupat de faptul că o astfel de datorie, de fapt, poate fi tratată şi ca o distorsiune în piaţă, ca un element de concurenţă neloială în raport cu alţi operatori”, a adăugat ministrul Transporturilor.
El a arătat și ce înseamnă această datorie
„CFR Infrastructură, dacă şi-ar folosi toţi banii pe care îi are de primit de la CFR Marfă, am avea sute de kilometri pe care restricţiile ar fi ridicate şi nu glumesc când spun că a avea o infrastructură feroviară fără restricţii deja poate fi tratat ca un lucru mai bun decât ceea ce este astăzi”, a menționat Lucian Şova.
Totodată, CFR Marfă are şi de încasat creanţe de 650,5 milioane de lei (140 milioane de euro) de la diverşi clienţi.
Acumularea datoriei către CFR Infrastructură „este în mare parte consecinţa neplăţii de către o serie de societăţi cu capital de stat a serviciilor prestate de CFR Marfă, nivelul actual al creanţelor operatorului naţional fiind de circa 350 milioane de lei”, se arată într-un document transmis președintelui Klaus Iohannis de către Federaţia sindicală a Mecanicilor de Locomotivă (FML), document citat de Mediafax.
Pe de-o parte, CFR Marfă este somată să plătească o serie de facturi şi are conturile blocate, iar de cealaltă parte are de încasat sume consistente de la clienţi care se află ori în insolvenţă, ori în faliment, astfel că şi conturile acestora sunt blocate.
Comments are closed.