Sindicaliștii nu renunță: miercuri grevă generală la metrou

De miercuri, 21 noiembrie, trenurile de metrou nu vor mai circula între orele 4:00 și 16:00, sindicaliștii afirmând că sunt hotărâți să declanșeze greva generală pe termen nelimitat.

„Referitor la Comunicatul de presa Metrorex prin care opinia publică a fost informată că „Tribunalul București a declarat nelegală greva de avertisment”, vă comunicam și alte câteva detalii privind decizia Tribunalului Bucuresti: „ … respinge cererea de încetare a continuării acțiunilor de grevă intemeiate pe greva de avertisment ca prematur formulată”, precum și „ … respinge in rest actiunea (Metrorex) ca fiind neintemeiata”. În aceste condiții, conform adresei USLM nr. 324/16.11.2018, inregistrata la Metrorex sub nr. 3858/16.11.2018, miercuri 21.11.2018, la metrou va fi declansata greva propriu-zisa pe termen nelimitat, zilnic intre orele 4:00 – 16:00. În conformitate cu legea avem acest drept”, arată comunicatul sindicatului.

Sindicaliștii spun că sunt dispuși în continuare la negocieri, „mai ales că din informațiile difuzate în presă, chiar azi urmeaza a fi schimbata atat conducerea Ministerului cat si cea executivă, conditii in care suntem nevoiti sa asteptam intalnirea cu noile organe de conducere si apoi ne vom pronunta daca sau nu vom declansa greva propriu-zisa”, mai arată comunicatul.

Greva de avertisment declarată nelegală

Tribunalul București a declarat, luni dimineață, nelegală greva de avertisment declanșată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) în data de 15 noiembrie, informează Metrorex.

Potrivit instanței, Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) nu a respectat legea dialogului social. Instanța “constată nelegalitatea declarării și declanșării grevei de avertisment in data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA”, relatează Mediafax.

Conducerea Metrorex își manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social și face apel la angajații săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp și în siguranță este prioritară. Sindicatul Liber Metrou a declanșat joi, 15 noiembrie 2018, o grevă de avertisment între orele 04:00 – 06:00.

Consiliul General al USLM a respins ofertă de creștere salarială lansată de Metrorex și a decis să continue conflictul de muncă. Sindicaliștii solicită o creștere a salariilor cu 42%. Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliștii de la metrou ar duce la o creștere a prețului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Șova.

Șova îi acuză pe sindicaliști și pe liderul sindical Ion Rădoi de șantaj. Ministrul a mai spus că Rădoi vinde sindicaliștilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creștere salarială de 42%. O asemenea creștere salarială este ilegală, susține Șova, pentru că ar trebui corelată cu creșterea productivității.

Articolul precedentMacron, după arestarea lui Ghosn: „Vom menține stabilitatea”
Articolul următorOMV Petrom: 360.000 de tranzacţii pe zi într-o staţie de alimentare cu carburanţi

Comments are closed.