Semnal îngrijorător din industrie

Industria românească dă semne de gripare de mai multe luni, nici creșterea de pe final de an nu se ridică la așteptările specialiștilor. Industria prelucrătoare, motorul unei economii sănătoase, a urcat doar cu 4,8 procente.

 

Cifra de afaceri în industrie a crescut cu 5% în primele 11 luni ale anului trecut, în principal ca urmare a majorărilor din industria extractivă, de 12,2%, şi din industria prelucrătoare, de 4,8%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor intermediare (+7,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,4%), industria bunurilor de capital (+3,7%), industria bunurilor de uz curent (+3,6%) şi industria energetică (+3,1%).

În luna noiembrie 2019, cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă cu 6%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 1,2%.

Astfel, cifra de afaceri din industrie, în luna noiembrie 2019, comparativ cu luna precedentă, pe total a scăzut cu 6% ca urmare a scăderii cifrei de afaceri înregistrate în industria prelucrătoare (-6,3%). Industria extractivă a crescut cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale scăderi au înregistrat: industria bunurilor de capital (-7,6%), industria energetică (-6,8%), industria bunurilor intermediare (-5,5%), industria bunurilor de uz curent (-4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-3,9%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna noiembrie 2019, faţă de luna noiembrie 2018, a crescut pe ansamblu cu 1,2%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+1,3%). Industria extractivă a scăzut cu 1,8%.

Pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,5%), industria energetică (+5,2%), industria bunurilor intermediare (+4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,5%). Industria bunurilor de capital a scăzut cu 4%.

Articolul precedentCine este noul director al Renault. Anunțul ministrului francez al Economiei
Articolul următorGeorge Vulcănescu: De la excedentul bugetar al Germaniei la cel de cormorani din România