Banca Națională critică modul în care s-a făcut liberalizarea pieței energiei. Pe lângă faptul că s-a suprapus unui context internațional nefavorabil, procesul  n-a fost suficient supervizat de instituțiile de profil, iar ca urmare prețurile au luat-o razna și au influențat în mod negativ inflația.

„Noi considerăm că scumpirile majore s-au produs deja, de aceea vedem un indice al inflației pe finalul anului de 5,6%. Partea bună, dacă putem vorbi despre așa ceva, este că prețurile vor rămâne aproximativ la acest nivel și încercăm să facem tot ce putem, prin controlul celorlalte prețuri, ca si nu mai avem creșteri semnificative până la sfârșitul anului. Sperăm că nu sunt elemente suplimentare care să ducă și mai sus prețurile la energie”, a declarat, în direct la Realitatea Plus, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Oficialul băncii centrale susține că, de lângă factori obiectivi care au dus la această evoluție, o serie de decizii întârziate ale autorităților au făcut ca efectul să fie și mai sever.

„Nici noi n-am avut predictibilitate asupra acestei evoluții. Au crescut prețurile în toată lumea, la combustibil s-au dublat, barilul era 40 de dolari în iulie, acum e 80. În cazul gazelor naturale avem o dublare a costurilor. Lucrurile s-au întâmplat pe plan mondial, la noi s-a dublat această evoluție cu o liberalizare mult întârziată. Dacă liberalizarea s-ar fi produs cu câțiva ani în urmă, alta ar fi fost situația acum,” a mai explicat Suciu.

Articolul precedentAutorizarea la ASF se va face exclusiv online, dispare dosarul cu șină
Articolul următorRaluca Turcan: Rolul meu, ca ministru, nu este să ofer garanții că va crește salariul minim