Șeful ANPC anunță confiscarea veniturilor obținute din scumpirea nejustificată a carburanților

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au început controalele, la nivel național, pentru a descoperi cum s-a ajuns la isteria scumpirii carburanților și, mai ales, cine a profitat incorect de pe urma fenomenului. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a precizat că dacă nu există justificări contabile, banii încasați în plus pot fi confiscați. 

„Analizăm dacă au fost majorări de prețuri pe principul „am scumpit că așa au făcut și alții” sau a fost o înțelegere de tip cartel. Oricum, în ambele situații situații vorbim de practici comerciale neconforme,” a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu

Acesta a precizat că sancțiunile aplicate celor care au profitat ilegal vor fi pe 2 paliere. „Putem merge până la confiscarea veniturilor realizate în urma comercializării carburanților la prețuri artificiale și nejustificate și vărsarea sumelor către bugetul de stat. (…) Cred că această sancțiune este, complementar, mai dură decât amenda cuprinsă între 2.000-100.000 de lei prevăzută de lege.”

Legat de modul în care s-a declanșat isteria de miercuri, de la o benzinărie aparținând unui lanț petrolier din Ungaria, Horia Constantinescu a afirmat că nu i se pare serios argumentul „scumpirii preventive”.

„Există o poveste legată de majorarea prețurilor în Ungaria, pe care ei ar fi încercat să o preîntâmpine. Din punctul meu, nu se justifică majorarea prețului unui produs intrat în stoc la un alt preț, doar pentru că ar urma să să scumpească,” a afirmat Constantinescu.

 

 

 

Articolul precedentDescinderi ale echipelor Antifraudă ANAF la benzinăriile din țară
Articolul următorO rețea de benzinării din vestul țării DĂ BANII ÎNAPOI și își cere scuze că a profitat NEJUSTIFICAT