De la 1 iulie intră în vigoare noi scumpiri la carburanți, asta pentru că Guvernul a decis majorarea accizei în două etape: 1 ianuarie și 1 iulie 2024. 

Carburanţii se scumpesc, din nou, de luna viitoare, în contextul în care Guvernul a decis încă de la finele anului trecut ca accizele la benzină şi motorină să crească în 2024 în două etape, de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie.

Cu cât se scumpesc carburanții

Dacă luăm ca reper cele mai recente preţuri medii la benzină şi motorină şi adăugăm majorarea de acciză cu TVA, atunci, de la 1 iulie, litrul de benzină ar costa 7 lei şi 39 de bani, iar cel de motorină 7 lei şi 42 de bani, conform calculelor Realitatea.

Pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei.

Statul are nevoie de bani ca să acopere găurile din buget

Economiștii spun că majorarea accizelor ajută statul să strângă bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar a urcat la 3,24% din PIB în doar primele patru luni din 2024, ținta Guvernului pe tot anul fiind de 5%.

Iar experţii în energie nu exclud ca prețurile să continuă să crească pe parcursul verii, mai ales că e perioada concediilor, iar consumul creşte.

În prezent, aproape jumătate din prețul de la pompă e reprezentat de taxe.

Articolul precedentDe ce ne mai cere Ursula von der Leyen încă un mandat?
Articolul următorTot mai mulți LEI falşi puşi în circulație. Care au fost cele mai falsificate bancnote?