Propunere neobișnuită făcută de Consiliul Concurenței: majorările prețurilor la carburanți ar trebui afișate simultan la benzinării, pentru ca firmele să nu se influențeze reciproc.

 

 

Autoritățile susțin implementarea unei reguli prin care toţi operatorii să afişeze, în același timp, modificările de preț, în anumite zile şi la ore stabilite.

Autoritatea de Concurenţă solicită adoptarea acestei măsuri în urma derulării unei anchete sectoriale pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România care a confirmat faptul că existenţa unui lider, care deţine aproximativ jumătate din piaţă, are efect direct asupra modului în care se modifică preţurile cu amănuntul la carburanţi, acesta fiind, de regulă, şi iniţiatorul modificărilor de preţ.

În acelaşi timp, fiecare companie monitorizează constant activitatea concurenţilor şi reacţionează la modificările de preţuri ale acestora.

Astfel, companiile concurente preferă să adopte un comportament similar cu cel al liderului din punct de vedere al modificărilor de preţuri, acestea realizându-se, de cele mai multe ori, într-un interval de maximum 24 de ore.

„În aceste condiţii, concurenţa pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România este redusă, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor cu amănuntul la carburanţi. Ca urmare, în vederea creşterii concurenţei în acest sector, Consiliul Concurenţei susţine eleborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă, pentru reducerile de preţ neimpunându-se nicio restricţie de acest fel, acestea putând fi operate oricând”, arată Consiliul Concurenței.

Rămâne de văzut cum va fi implementată această propunere și în ce măsură va împiedica formarea unui cartel în sectorul pertolier.

Articolul precedentDe ce acceptă angajații români un job mai prost plătit decât cel actual
Articolul următorMinisterul de Finanţe a împrumutat încă un miliard de lei