Scumpiri pe bandă rulantă după prăbușirea leului

Euro a înregistrat miercuri o nouă creştere spectaculoasă și a atins un nou maxim istoric, de 4,7569 lei. A fost a 7-a ședință consecutivă în care moneda europeană a doborât un record. Prăbușirea monedei naționale atrage o avalanșă de scumpiri. Chiriile au crescut deja, la fel și facturile de telefonie mobilă. Mai mult, economiștii spun că, de luna viitoare, vom plăti în plus și pentru mâncare. 

Prăbușirea monedei naționale la 4,7569 de lei pentru un euro atrage pierderi pe bandă rulantă pentru plățile în moneda europeană. Am luat ca reper suma de 300 de euro în raport cu leul.

Analiza cursului BNR pe ultimii 3 arată că, la această sumă fixă de 300 de euro, vom plăti mai mult cu aproximativ 79 de lei.

Și în cazul plăților la abonamentele de telefonie mobilă, devalorizarea leului ne obligă scoatem mai mulți bani din buzunare.

Dacă ne raportăm la o societate mică, pentru un abonament de telefonie mobila cu 50 de euro pe lună, pierderea, ne duce undeva la 120 de lei pe an.  Doar în urma scăderii leului de miercuri, în raport cu euro, pierdem 12 lei

Prețul chiriilor explodează și el odată cu această cădere liberă a leului. Proprietarii vor plata în euro sau în lei, la cursul zilei. Astfel, chiriașul trebuie să cumpere euro. La o chirie de 250 de euro pe lună, un chiriaș pierde peste 10 lei într-o zi.

Acest efect de domino provocat de slăbirea leului se va traduce prin prețuri mai mari și în cazul alimentelor. De luna viitoare mâncarea va fi mai scumpă cu 5 până la 6%, spun specialiștii din Industria Alimentară.

 

Articolul precedentANAF a declanșat operațiunea „Iceberg”. Marii contribuabili sunt vizați
Articolul următorTermocentrala Rovinari funcționează la capacitate maximă