Liderii de stat şi de guvern din ţările UE, reuniţi joi la Bruxelles la Consiliul European de iarnă, au aprobat prelungirea cu încă şase luni a sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeei în 2014, potrivit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Decizia nu este surprinzătoare, pentru că sancțiunile au fost prelungite din șase în șase luni încă din iulie 2014. Decizia a fost luată în unanimitate, dată fiind lipsa progreselor în implementarea acordurilor de la Minsk”, după cum a explicat, pe twitter, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

„Dată fiind tensiunea după incidentele din Marea Azov, prelungirea sancţiunilor va trece destul de uşor”, a prezis miercuri un diplomat european. În fapt, decizia a fost luată în câteva minute, după o lungă dezbatere privind proiectul de buget al UE pentru perioada 2021-2027, notează AFP.

Sancţiunile vizează sectoarele financiar, energetic şi al apărării, iar UE condiţionează ridicarea lor de aplicarea completă a acordurilor de la Minsk, inclusiv retragerea armamentului greu şi respectarea încetării focului în estul separatist al Ucrainei.

164 de persoane și alte 44 de entități apar pe lista sanțiuniilor, au interdicţie de viză în statele UE şi le sunt îngheţate eventualele active deţinute în aceste state.

Uniunea Europeană nu a adoptat noi măsuri punitive împotriva Rusiei în contextul incidentului din Marea Neagră în urma căruia Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene împreună cu echipajele lor, pe motiv că nu s-a ajuns la un consens.

Cu toate acestea, „Consiliul Europei cere eliberarea imediată a tuturor marinarilor ucraineni reținuți, returnarea vaselor și eliberarea traficului maritim prin strâmtoarea Kerci”, a postat pe Twitter Donald Tusk.

 

Articolul precedentȘeful Băncii Centrale Europeane, avertisment pentru economia din zona euro
Articolul următorRomânia, pusă să supervizeze negocierile pentru bugetul UE pe termen lung