România este a doua ţară din UE în ceea ce priveşte ponderea produselor din retail importate, arată o analiză Coface.

 

Primele două luni ale acestui an au debutat cu un nivel record al importurilor, în valoare de 65,2 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar acest lucru a alimentat un deficit comercial de 11,3 miliarde de lei, cu aproape 50% mai mult faţă de anul trecut, şi cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, potrivit unei analize Coface România.

„Aproape 53% din aceste importuri sunt concentrate în produse de retail şi comerţ, majoritatea fiind destinate consumului gospodăriilor. Din această perspectivă, România este a doua ţară din UE, doar Ungaria înregistrând o pondere mai mare a produselor de retail în total importuri, respectiv 55%, în condiţiile în care media din UE este de 38%”, arată analiză citată.

Iancu Guda, Services Director, Coface Romania, susţine că în urma analizei realizate pe datele din ultimul deceniu s-a constatat că există o corelaţie puternic pozitivă între evoluţia salariului mediu (cauza) şi dinamica importurilor (efect).

„Având în vedere costul ridicat al capitalurilor volatile care finanţează deficitul de cont curent şi datoria publică (România se finanţează cel mai scump din Europa la împrumuturile pe termen lung contractate pe finalul anului 2018), ne aşteptăm la o temperare a ritmului de creştere al salariului mediu din economie, atât pe sectorul public, cât mai ales pe cel privat. Aceasta poate duce la o temperare a importurilor în a doua jumătate a anului curent, dar ponderea ridicată a produselor de retail va persista din cauza modelului de creştere economică bazat pe consum”, a declarat Iancu Guda, citat într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, Coface România a dezvoltat un produs prin care se pot obţine rapoarte care să evalueze partenerii de afaceri, necesare înainte de încheierea unui parteneriat de business.

„În această perioadă plină de riscuri, firmele din România trebuie să aibă la îndemână, la distanţă de doar câteva click-uri, informaţia corectă despre partenerii de afaceri, pentru a lua decizii rapide referitoare la afacerea pe care o desfăşoară. Accesând InfoQuick, un produs dezvoltat de Coface, se pot obţine rapoarte care să evalueze partenerii de afaceri, să afle ce datorii au aceştia la ANAF, ce incidente de plata i-ar putea împiedica să îşi achite facturile, dacă au sau nu dosare în justiţie, dacă apar la buletinul procedurilor de insolvenţă, unde au punctele de lucru şi multe alte informații necesare înainte de încheierea unui parteneriat de business”, subliniază reprezentanţii Coface România.

Serviciile şi soluţiile Grupului Coface protejează şi ajută companiile să ia decizii de creditare pentru îmbunătăţirea capacităţii de a vinde atât pe pieţele interne, cât şi pe pieţele de export.

În 2017, Coface avea aproximativ 4.100 de angajaţi în 100 de ţări şi înregistra o cifră de afaceri de 1,4 miliarde de euro.

Articolul precedentSfârșitul bancnotei de 500 de euro, denumite popular „bin Laden”
Articolul următorFirmă de telefonie mobilă, amendată după ce a majorat abonamentele. Ce primesc clienții