În vreme ce premierul Florin Cîțu se laudă că românii au salarii mari, iar economia duduie, datele statistice ignorate de șeful guvernului aratră că lucrurile nu stau chiar așa. Dacă aproximativ un român din 10 poate fi considerat înstărit, la partea opusă a spectrului social se află 3 români aflați în pragul sărăciei extreme. 

Suntem la coada Europei în ceea o privește salariul minim și puterea de cumpărare, iar preţurile cresc de la o zi la alta. În timp ce puțin peste 10% dintre angajații români au venituri care le permit un trai fără absolut nicio grijă, de partea cealaltă sunt peste 40% care abia se descurcă de la o lună la alta.

Veniturile românilor

1% mai mult de 3000 de euro/lună

11% mai mult de 1000 de euro/lună

1,6 milioane de români au salariul minim pe economie (1368 de lei), în condițiile în care salariul mediu pe economie, la nivelul lunii maim, a fost de 3492 de lei, adică aproximativ 710 euro pe lună, potrivit datelor INS.

Salariaților cu venituri minime lli se adaugă 934.000 de pensionari care primesc pensia minimă de 800 de lei.

Un alt indicator extrem de îngrijorător este riscul de excluziune socială, ajuns la nivelul de 33%. Acest lucru înseamnă că un român din treu riscă să ajungă la acel nivel de sărăcie care-i blochează, în mai mică sau mai mare măsură, accesul la viața socială și îl transformă în captiv al sistemelor de asistență socială.

 

Articolul precedentScumpirile la energie electrică şi gaze pe pieţele internaţionale se vor regăsi „parţial” în facturile consumatorilor români
Articolul următorRata infației a ajuns la 5% în luna iulie. Prețurile energiei si carburanților AU EXPLODAT