România a atras în 30 de ani investiții de 20 ori mai mici decât englezii într-un an

Marea Britanie atrage într-un singur an un volum de investiții străine directe de 17 ori mai mare decât soldul total al României.

Fluxul net de investiţii străine directe (ISD) în anul 2017 a înregistrat valoarea de 4,797 miliarde de euro, informează Banca Națională a României (BNR).

Din această sumă, 3,968 miliarde de euro euro reprezintă aport la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea participaţiilor la capitalul întreprinderilor ISD, în valoare de 2,235 miliarde de euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 1,733 miliarde de euro).

Restul de 829 milioane euro reprezintă  credit net de la investitorii străini.

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2017 a atins nivelul de 75,851 miliarde euro, din care: 52,746 miliarde de euro – capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (69,5%) și 23,105 miliarde de euro – credit net primit de la investitorii străini (30,5%).

Pentru comparație, numai în anul 2016, Marea Britanie a atras investiții străine directe de circa 1.200 miliarde de lire sterline (peste 1.300 miliarde de euro), conform Institutului de Statistică britanic.

Veniturile realizate din ISD anul trecut

Veniturile nete din participaţii la capital au înregistrat valoarea de 5,259 miliarde de  euro şi au fost calculate ca diferenţă între profiturile după impozitare obţinute de întreprinderile ISD care au înregistrat profit, în valoare de 8,068 miliarde de euro, şi pierderile întreprinderilor ISD, care au înregistrat pierderi, în valoare de 2,809 miliarde de euro.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat un nivel de 618 milioane euro și au fost calculate ca diferenţă între dobânzile primite de către investitorii străini direcţi pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România şi dobânzile plătite de către aceştia pentru creditele primite de la întreprinderile lor din România, atât direct cât şi prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

BNR, în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică (INS), a realizat cercetarea statistică pentru determinarea investițiilor străine directe. Obiectivul principal al acestei cercetări statistice a fost determinarea soldului ISD în România la 31 decembrie 2017 şi a fluxurilor (mişcărilor) ISD în cursul exerciţiului financiar 2017, în întreprinderile investiţie străină directă rezidente.

Cercetarea statistică ISD a fost realizată în conformitate cu prevederile metodologice ale Manualului balanţa de plăţi şi poziţia investiţională internaţională al Fondului Monetar Internaţional, ediţia a 6-a (BPM6).

Articolul precedentDolarul trece de pragul de 4 lei, în timp ce euro scade ușor
Articolul următorNu aruncati economia in haos! Avertisment deosebit de dur al Comisiei Europene

Comments are closed.