ROBOR a trecut pragul psihologic de 5%. Ratele imobiliare s-au majorat cu sute de lei

Indicele Robor la 3 luni, care rămâne în continuare cel mai folosit indicator la creditele vechi în lei, a trecut luni dimineaţă pragul psihologic de 5%, o valoare pe care nu a mai depășit-o de aproape 9 ani. În aceste condiții, ratele imobiliare s-au majorat cu câteva sute de lei, calculat la o valoare medie.

Banca Națională a României a anunțat, luni, o valoare de 5,1% pentru indicele Robor la 3 luni. Robor la 6 luni a urcat la 5,13%, iar cel la un an a ajuns la 5,19%.

În data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, provocând la nivelul întregului continent cea mai gravă criză economică și social de după al Doilea Război Mondial, Robor este cotat la 1,55%.

Pentru românii care au credite imobiliare, creșterea este uriașă. De exemplu, față de anul trecut, rata unui credit în valoare  de 300.000 de lei, pe o durată de 30 de ani, a crescut de la circa 1.600 de lei până la 2.400-2.500 de lei, potrivit calculelor Realitatea Plus.

Creditele noi acordate de către bănci iau în calcul indicele IRCC, a cărui valoare curentă a explodat raportat la valoarea care se în calcul pentru credite. Ultima valoare zilnică a IRCC era de 4,05%, în timp ce IRCC trimestrial pe T4 2021, care în continuare este luat în calcul la creditele noi, era de numai 1,86%.

Articolul precedentȘeful Consiliul Concurenței, audiat în legătură cu amenzile date producătorilor români de alimente
Articolul următorConcluzie alarmantă după controale în trafic. Șosele României sunt pline de autoturisme cu defecțiuni majore