Reducerea la 5% a cotei de TVA pentru produsele bio şi tradiţionale va avea un impact bugetar total de 836 milioane de lei în următorii patru ani, dar ar fi compensată de dezvoltarea pieţei de profil, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă care prevede această măsură.
Autorii proiectului susţin că scăderea TVA la livrarea de alimente de înaltă calitate ar duce la reducerea preţului acestora şi, implict, la creşterea vânzărilor.
Măsura este justificată şi de un Raportul comun al Comisiei Europeană şi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (State of Health in the EU 2018), care arată că România are a doua cea mai mare rată a mortalităţii din UE, după Bulgaria, de 1.530 decese la 100.000 locuitori, faţă de o medie UE de 1.036 cazuri.
Cea mai frecventă cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare).
De asemenea, ratele de obezitate în România sunt în creştere: 9,1% dintre adulţi au fost obezi în 2014, comparativ cu 7,9% în 2008, în timp ce ratele în rândul copiilor s-au dublat în ultimul deceniu, media la nivel european fiind 6%, potrivit datelor citate de Agerpres.
„Având în vedere aceste statistici îngrijorătoare, este necesar să fie luate în regim de urgenţă măsuri la nivel naţional pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă. În România există cadru legislativ naţional care reglementează încadrarea unor alimente în anumite categorii considerate de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceste produse se diferenţiază de produsele similare de pe piaţă prin faptul că îndeplinesc condiţii concrete de autorizare cu privire la modul în care au fost produse, materiile prime utilizate şi lipsa aditivilor, etc”, se mai arată în nota de fundamentare.
În prezent, potrivit prevederilor Codului fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele.
Asociaţiile producătorilor de produse bio, tradiţionale şi de promovare a alimentului românesc au anunţat, recent, că au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, aceasta fiind o măsură benefică pentru oprirea depopulării satelor româneşti, dar şi în favoarea producţiei, consumului şi accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare româneşti de calitate.