Previziuni sumbre. Euro va ajunge la 4,8 lei în 12 luni

  Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în luna iulie, faţă de luna anterioară, iar analiştii estimează că euro va depăşi 4,83 lei în următoarele 12 luni, arată datele publicate, luni, de CFA România.

  Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,7216 lei/euro.

  Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), a fost lansat de către CFA România şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

  În luna iulie, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut, faţă de luna anterioară, cu 2,7 puncte, până la 48,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu a crescut cu 3,1 puncte.

  Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,1 puncte, până la 56,4 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 3,4 puncte.

  Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,9 puncte, până la 44,1 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 6,4 puncte.

  În ceea ce priveste cursul valutar, 75% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

  Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7857 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8358 lei.

  Totodată, aproape 60% dintre participaţii la sondaj anticipează o majorare a ratei inflaţiei, iar rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2020/august 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,91% (la momentul realizării sondajului, rata inflaţiei se situa la valoarea de 3,84%).

  Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

  Articolul precedentCentura București, mai aproape de începerea lucrărilor
  Articolul următorFiscalizarea bacșișului – o nouă încercare