Premieră la Bursă: obligațiuni de 100.000 de euro bucata, la tranzacționare

Obligațiunile recent emise de Banca Transilvania, în valoare de 285 de milioane de euro, vor pătrunde, vineri, pe piața reglementată a Bursei de Valori București, fiind primele titluri din această categorie lansate de Banca Transilvania.

Banca Transilvania a informat că a fost încheiat cu succes un plasament privat de obligațiuni denominate în euro, purtătoare ale unei dobânzi egale cu EURIBOR la 6 luni + 3,75% pe an, scadente în 2028, cu o valoare nominală totală de 285 de milioane de euro.

Obligațiunile au fost oferite spre subscriere prin intermediul unor plasamente private unui număr limitat de investitori eligibili. Ele vor intra la tranzacționare sub simbolul TLV28E.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost cel mai important investitor în aceste titluri, investind 100 milioane de euro în cadrul plasamentului privat  efectuat de cea de-a doua mare bancă din România, emisiunea fiind subscrisă integral.

Rămâne de văzut care va fi interesul participanților la piață pentru tranzacționarea acestor noi titluri, dat fiind faptul că valoarea nominală a unei obligațiuni este de 100.000 de euro. Pe cale de consecință, este de așteptat ca un număr redus de investitori individuali să intre la cumpărare pe piața secundară, majoritatea volumelor de tranzacționare fiind realizată de investitorii instituționali din categoria fondurilor de pensii și/sau a fondurilor monetare.

Pe de altă parte, nu trebuie uitat faptul că, din punctul de vedere al randamentului, titlurile oferă un cupon anual variabil, calculat ca suma dintre valoarea EURIBOR la 6 luni și 3,75%. Cu datele de astăzi, adică -0,269% pentru EURIBOR, rezultă un cupon anual de 3,48%, ceea ce nu este rău deloc pentru un randament al unui titlu denominat în Euro. În plus, șansele ca valoarea EURIBOR să crească în trimestrele viitoare sunt mari, conform celor rezultate din ultima conferință de presă a lui Mario Draghi, Președintele Băncii Centrale Europene.

Acțiunile Banca Transilvania sunt listate la Bursa de Valori București și se tranzacționează în prezent la 2,32 lei, fiind pe plus cu 8,9% de la începutul acestui an.

Articolul precedentPetrolul, aurul și buzoienii. Un oficial ANRM suține că la Padina, a fost identificată o pungă de gaze uriașă
Articolul următorAvertismentul analiștilor: Riscul unei recesiuni globale a crescut semnificativ în 2018

Comments are closed.