Miniştrii Energiei ai Uniunii Europene au respins, vineri plafonarea, preţului gazelor ruseşti. În schimb, aceștia au însărcinat Bruxelles-ul să elaboreze propuneri, în câteva zile, pentru a limita veniturile producătorilor de energie din afara gazelor și pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire.

La întâlnirea de urgenţă organizată, vineri, la Bruxelles, miniştrii au cerut Comisiei Europene să propună plafoane mai extinse pentru preţurile gazelor, dar executivul UE a considerat că o astfel de idee nu este fezabilă, relatează G4Media, care citează Reuters.

Ţările UE au susţinut, de asemenea, propunerea Executivului Uniunii de a oferi fonduri de urgenţă companiilor de energie care se confruntă cu cerinţe de garanţii în creştere şi au însărcinat Comisia să elaboreze astfel de măsuri.

”Toată lumea se grăbeşte să găsească o soluţie”, a spus ministrul suedez al Energiei Khashayar Farmanbar, în timp ce miniştrii sunt îngrijoraţi de impactul preţurilor vertiginoase ale energiei asupra gospodăriilor şi întreprinderilor.

Planul UE, care nu a fost încă concretizat, ar face ca guvernele să taxeze veniturile excesive ale centralelor eoliene, nucleare şi pe cărbune, care își pot vinde în prezent energia la prețuri record, profitând de criza gazelor și să folosească banii pentru a reduce facturile consumatorilor.

Companiile de combustibili fosili ar trebui, de asemenea, să plătească ”o contribuţie de solidaritate”, se arată într-un rezumat al întâlnirii.

Miniştrii Energiei ar putea organiza încă o întâlnire de urgenţă la sfârşitul acestei luni, pentru a negocia şi a aproba planurile finale,.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna aceasta că Moscova va opri complet livrările către Europa, dacă s-ar aplica un plafon de preţ pentru gazele ruseşti.

Articolul precedentMajorare pensiilor se lasă așteptată, procentul va fi cunoscut spre finalul anului, odată cu proiectul de buget – Marius Budăi
Articolul următorBonificatii pentru cei care consumă puțin curent – Nicolae Ciucă: „Avem măsuri prin care să reducem risipa”