Piața construcțiilor, în creștere cu 23% în primul semestru

Construcţiile noi, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, respectiv de reparaţii capitale au contribuit la creşterea cu 23% a volumului total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, în primele şase luni ale anului, reiese din datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe elemente de structură, construcţiile noi au crescut cu 30,3%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – cu 11,8% şi lucrările de reparaţii capitale – cu 0,4%.

De asemenea, pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcţii la clădiri nerezidenţiale, cu 39%, la clădiri rezidenţiale (+31,8%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (+10%).

Potrivit INS, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, în S1, cu 15,9%, creştere generată de volumul lucrărilor de construcţii noi, avans de 24,7%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente – plus 2,3% şi lucrările de reparaţii capitale – plus 2,2%. Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază majorarea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale, cu 32,2%, clădirile rezidenţiale (+28,7%) şi la construcţii inginereşti (+5%).

Datele oficiale relevă, totodată, că, în iunie 2019 faţă de iunie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 21,9%, respectiv cu 22,2%, ca serie ajustată.

În ansamblu, pe elemente de structură, ca serie brută, au fost înregistrate creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii noi (+25,7%), lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+18,5%) şi lucrărilor de reparaţii capitale (+ 4,9%). În plus, pe obiecte de construcţii, volumul de lucrări la clădiri nerezidenţiale a crescut cu 30,5%, la clădiri rezidenţiale, cu 25,1% şi la construcţii inginereşti, cu 16,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, pe elemente de structură, s-au înregistrat creşteri astfel: lucrările de construcţii noi (+28,3%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+5,1%). În funcţie de obiectele de construcţii, statistica oficială indică majorări ale volumului lucrărilor de construcţii în cazul clădirilor nerezidenţiale (+31,8%), clădirilor rezidenţiale (+28,3%) şi construcţiilor inginereşti (+15%).

În ceea ce priveşte situaţia la nivel comparativ iunie 2019 – mai 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută (+6,7%), dar a scăzut ca serie ajustată cu 2,8%.

Articolul precedentProducţia industrială a scăzut în iunie cu 6,6%
Articolul următorRomgaz, profit mai mare cu 25% în primul semestru