Piaţa asigurărilor, creştere moderată în primele trei trimeste ale anului

Companiile de asigurări care acţionază pe piaţa românească au subscris, în primele 9 luni ale anului 2018, prime brute în sumă de 7,47 miliarde lei, în creştere cu 2,1% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit raportului privind evoluţia pieţei asigurărilor în trimestrul III 2018.

Raportul arată că principlala pondere o au asigurările generale, ce reprezintă 79% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF, potrivit Agerpres.

Faţa de aceeaşi perioadă din 2017, valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 1,65%,iar oe segmentul asigurărilor de viaţă creşterea a fost de 3,96%. De altfel, consolidarea segmentului de asigurări de viaţă a fost evidentă din trimesterele anterioare.

Dacă în perioada 2012 – 2014 activitatea de asigurări de viaţă era în scădere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, începând cu anul 2015 şi-a reluat creşterea, iar în 2017 creşterea sectorului de asigurări s-a datorat acestui segment de asigurări de viaţă.

Piaţa asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, cu o cotă de aproximativ 73% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale şi 58% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2018.

În primele nouă luni ale anului 2018 a continuat îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate. La sfârşitul lunii septembrie a anului 2018 toate societăţile de asigurare îndeplineau atât cerinţele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), cât şi cerinţele minime de capital (MCR).

Activele totale ale societăţilor de asigurare au crescut cu 1,79% în primele nouă luni ale anului 2018 comparativ cu valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior, iar datoriile totale au crescut cu 1,30%. Astfel, excedentul activelor faţă de datorii a fost de 4,97 miliarde lei la 30 septembrie 2018, în creştere faţă de valoarea de 4,81 miliarde lei, înregistrată la 30 septembrie 2017.

La 30 septembrie 2018 activau pe piaţa asigurărilor 29 de societăţi de asigurare, autorizate şi reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurări generale. Anul trecut pe piaţa asigurărilor din România activau 31 de societăţi.

Articolul precedentTop 10 țări din Europa după forța de cumpărare a cetățenilor. Surprize la vârf
Articolul următorȘeful Băncii Centrale Europeane, avertisment pentru economia din zona euro