Pericolul se meține, FMI revine. Principala incertitudine: încadrarea deficitului în limita de 3%

Delegația Fondului Monetar care a vizitat România a plecat, urmând să revină pentru a verifica dacă mesajul lăsat azi a avut vreun ecou la Guvern.  Îngrijorarea a marcat discuțiile de la București. Temele principale: deviațiile de la ținta de deficit de cont curent și deficit bugetar.

Echipa de personal experți Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de sud-coreanul Jaewoo Lee, a vizitat Bucureștiul în perioada 6-12 noiembrie 2018, într-o misiune de evaluare a șanselor de evitare a unui deficit bugetar de 3,6% cum arată preziziuniele cele mai pesimiste.

„Activitatea economică din România rămâne puternică, cu o rată scăzută a șomajului”, a spus șeful misiuunii , într-un comunicat postat pe site-ul FMI.

„Preocupările legate de supraîncălzire s-au diminuat odată cu încetinirea recentă a activității, iar presiunile inflației pentru acest an par să fi atins punctul culminant. Banca Națională a României a sporit politica monetară și gestionarea lichidităților, contribuind la limitarea presiunilor inflaționiste. În perspectivă, ar trebui menținută o tendință mai strânsă în politica monetară pentru a ancora așteptările inflaționiste și pentru a contracara riscurile externe. Sănătatea sistemului financiar s-a îmbunătățit, iar plafonul pentru serviciul datoriei la veniturile din împrumuturile acordate populației ar trebui să contribuie la menținerea stabilității financiare”, a mai spus șeful delegației Fondului.

Deficitul a crescut în loc să scadă

FMI este îngrijorat în privința posibilităților României de a se încadra în ținta de deficit bugetar de 3%, prevăzută pentru 2018.

Aceasta, în condițiile în care instituția finanțatoare a revizuit în jos estimarea de creștere economici.

În ciuda câtorva ani de creștere puternică, deficitul bugetar „mai degrabă a crescut în loc să scadă”, așa cum ar trebui să se întâmple în perioadele favorabile, iar „ținta pentru 2018 rămâne în pericol”, atât timp cât nu vor fi luate măsuri suplimentare, crede Jaewoo Lee.

El consideră că bugetul pe 2019 și cadrul fiscal pe termen mediu trebuie să vizeze deficite mai mici, în conformitate cu angajamentele Uniunii Europene (UE) și să mențină raportul datoriei publice în PIB pe o tendință descendentă.

„Acest lucru necesită măsuri de înaltă calitate. În acest sens, sunt binevenite inițiativele actuale de îmbunătățire a revizuirii cheltuielilor cu eficiența cheltuielilor publice și a achizițiilor centralizate. De asemenea, este esențială modernizarea administrării veniturilor. Mai mult, creșterea salariilor publice și modificările planificate ale prestațiilor de pensie ar trebui reevaluate pentru implicațiile lor negative asupra sustenabilității fiscale și asupra creșterii pe termen lung”, a spus oficialul Fondului.

Nevoia de reforme structurale

Acesta și-a exprimat părerea că sunt necesare „reforme structurale bine direcționate”.

„Consolidarea instituțiilor publice de investiții rămâne o prioritate pentru a contribui la abordarea deficitului important de infrastructură al României, inclusiv prin facilitarea unei absorbții mai mari a fondurilor UE. Guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat poate fi îmbunătățită, iar scutirile de la Legea 111/2016 (privind plata contribuțiilor, nr) sociale ar trebui evitate. Fondul de investiții suveran vizat ar trebui să respecte cele mai bune practici internaționale. România ar trebui să continue lupta împotriva corupției, deoarece reducerea corupției contribuie la îmbunătățirea veniturilor guvernamentale, sporirea eficienței cheltuielilor și consolidarea competitivității. Mai multe inițiative legislative recente au creat incertitudini, generând preocupări legate de buna guvernanță coporativă și sistemul financiar, care reprezintă o bază pentru o creștere durabilă pe termen lung”, a arătat Jaewoo Lee.

Reprezentantul FMI a anunțat că a purtat „discuții fructuoase” cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, cu alți oficiali guvernamentali, cu reprezentanți din sectorul privat și cu organizațiile societății civile.

Îngrijorări și revizuire pe minus

FMI este îngrijorat în privința posibilităților României de a se încadra în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB pentru 2018, ultima prognoză fiind de 3,6%.

Aceasta, în condițiile în care instituția finanțatoare a revizuit în jos estimarea de creștere economici.

În octombrie, Fondul a revizuit în jos previziunile de creștere economică, indicând un nivel mai scăzut decât cel avansat în primăvară, ca urmare a scăderii consumului care a stat la baza creșterii robuste înregistrate în 2017, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”.

Dacă în luna aprilie FMI estima că în 2018, România vor înregistra cea mai mare creștere economică din Europa, de 5,7%, în raportul publicat recent, prognoza referitoare la avansul economiei românești a fost revizuită până la 4% în 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai puțin.

Există și revizuiri mai alarmante. Cea mai recenta previziune, cea a Comisiei Europene, indică o încetinire a creșterii economice la 3,6% (fata de a o estimare inițială de 4,5%)

Articolul precedentDeloitte: România, cea mai mare taxare a muncii din regiune
Articolul următor– REVISTA PRESEI – Ce spun cifrele despre cel mai bun an pentru firmele din România

Comments are closed.