Pe piața birourilor din București mai este loc de noi proiecte

Piața spațiilor de birouri din București este generoarsă cu dezvoltatorii imobiliari, existând încă cerere, în pofida creșterii prețurilor.

Potrivit unei analize a companiei de consultanță CBRE, pe segmentul spațiilor de birouri există cerere, dar insuficient spațiu, cu o rată de neocupare de 8,4%.

CBRE estimează că până la finele anului 2020 vor fi livrați circa 971.000 metri pătrați de spații de birouri, de către dezvoltatorii imobiliari.

Reprezentanții CBRE prognozează că stocul modern de spații de birouri din București se va situa, la finalul celui
de-al doilea trimestru din 2018, la aproximativ 2,85 milioane de metri pătrați.

În primul trimestru au fost livrați circa 28.000 metri pătrați, iar aproximativ 64.000 metri pătrați vor fi finalizați în T2.

Conform estimărilor, în următorii trei ani vor fi terminate proiecte de clădiri de birouri ce vor totaliza o suprafață de peste 900.000 metri pătrați, dintre care în jur de 185.000 metri pătrați sunt programați pentru livrare în 2018 și 350.000 metri pătrați în 2019.

“Cererea pe segmentul spațiilor de birouri este într-o continuă ascensiune în București, iar cu o rată de neocupare în jur de 8.4% este evidentă necesitatea de noi proiecte. În prezent, dacă o companie vrea să închirieze birouri pentru 200 de angajați într-o cladire în apropierea unei stații
de metrou, s-ar putea să nu găsească! Identificarea unor spații optime durează minimum 12 luni, dar ideal ar fi să ai la dispoziție 24 de luni”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.

În momentul actual, în Capitală sunt în dezvoltare opt proiecte de spații de birouri, cu date de finalizare în cursul lui 2018. Acestea vor ocupa peste 157.000 metri pătrați , din care 61% vor fi livrați în clădiri situate în zona de vest, iar 22% în zona centrală.

La sfârșitul anului 2018, stocul modern de spații de birouri va atinge pragul de 2,95 milioane de metri pătrați, apreciază analiștii CBRE.

În T1, segmentul spațiilor de birouri a înregistrat 52 de tranzacții de închiriere care au însumat 65.500 metri pătrați.

Domeniile de unde au venit cele mai multe cereri sunt producție industrială și energie, cu 36% din total, IT cu 23% și retail cu 16%.

Cererea netă, care nu include renegocieri și reînnoiri,
are o pondere de 82% din activitatea de închiriere, în T1.
Din cererea totală, 36% a fost reprezentată de relocări, urmate de pre-închirieri, cu 34%.

Conform estimărilor CBRE, această pondere se va menține și în următoarele trimestre, datorită numărului mare de proiecte aflate în construcție sau a căror dezvoltare va începe în viitor.

Chiria contractuală medie rămâne neschimbată față de ultima perioadă și este estimată la 18,5 euro/metru pătrat.

Cele mai active zone, atât din punct de vedere al cererii totale, cât și al cererii noi, au fost în T1 zona centrală și zona de vest, urmate de zona de nord. Polurile de birouri din centrul și vestul Bucureștiului au înregistrat, fiecare, 34% din cererea totală, iar zona de nord, 19%.

În 2019, 57% din cei 350.000 metri pătrați sunt programați pentru finalizare, vor fi livrați în zona de vest.

În ceea ce privește evoluția activității de închiriere, tendința este de creștere începând cu 2012, iar rata de neocupare este într-o scădere continuă, din 2013.

 

Articolul precedentCadou de ziua copilului, rate mai mari și un purcel speriat în loc de un leu puternic
Articolul următorDăncilă promite mai multe fonduri de la UE pentru România

Comments are closed.